Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.12.2014.
09:04
D. N. Petrović - Vesti A

Beda tera akademce u jame

Nekada se u Srbiji, pa i u Sjenici rudar tražio svećom. Za ovaj posao mahom su se opredeljivali srednjovečni i stariji ljudi koji nisu imali drugog izbora jer mladi nisu hteli da se bave "prljavim", teškim i vrlo opasnim rudarskim poslom. I dok u drugim delovima Srbije i šire, na prostoru bivše Jugoslavije, još kubure s rudarima i kopačima crnog zlata i nude im direktorske plate, na Pešteru mladi više ne biraju: stotine mladića, od kojih neki imaju i fakultete, žele u rudnik.

D. N. Petrović
U gradu bez perspektive i jama je dobra
 

- Za prijem 30 rudara javilo nam se 300, mahom školovanih mladića. Kod nas je i ranije bilo interesovanja za rad u rudniku, ali ovakvog nikada. Kriza i nezaposlenost čine svoje, ali mnogo toga se promenilo ili se menja i u svesti mladih ljudi. Na rudarski poziv više se ne gleda s nipodaštavanjem, naprotiv, rudari su sve cenjeniji, pošteno zarađuju svoj hleb, plate su im solidne, sigurne i uvek na vreme - kaže inženjer Mesrur Turković, direktor Štavlja.

Mesrur Turković

- U ovom trenutku trebalo bi nam bar još 50 rudara jer su neki stariji otišli u penziju, a potražnja za ugljem je povećana, posebno nakon potapanja kolubarskih kopova. Nažalost, država nam ne da dozvolu da ih primimo jer je stopiran prijem novih radnika, podneli smo zahtev u martu i još nemamo zeleno svetlo Ministarstva rudarstva i energetike. Ne znamo u čemu je problem, ne tražimo mi ćate već rudare, prave proizvođače, svaki od njih već prvog meseca zaradi platu za sebe i sve doprinose za državu - dodaje Turković.

- Završio sam srednju tehničku školu, hteo sam da studiram, ali nije bilo novca za studije. Otac mi decenijama radi u rudniku, i još je rudar, a celu našu porodicu prehranjivao je radeći duboko pod zemljom. Pomislio sam: ako je mogao on tolike godine, zašto ne bih i ja i tako sa 20 godina našao sam se u jami. U decembru prošle godine imali smo i manju nezgodu (obrušio se ugalj), ozbiljno sam povredio nogu, predstoji mi još jedna operacija, ali čim se oporavim, vraćam se u rudnik - kaže 23-godišnji Vahid Bandić iz Sjenice.

Izbora nema

D. N. Petrović
Krennuli na posao: Mladi rudari Štavlja
 

- Nema više biranja posla, prošla su ta vremena, u Sjenici jedino Štavalj radi, školovao sam se za ekonomistu, a konkurisao sam za rudara. Bio bih srećan ako me prime. Znam sve o rudarskom poslu, znam i da je to hleb sa sedam kora, znam i da je nepredvidiv i često opasan, ali isto tako sam svestan da neko mora i to da radi. O opasnostima ne razmišljam, ako je čoveku nešto suđeno, biće tako - priča nam 23-godišnji Dragan Popadić iz obližnje Brnjice.

- Muka je naterala ljude da siđu u rudarsku jamu, u maloj Sjenici posao čeka više od 5.000 ljudi, izbora nema: ko može ide u inostranstvo, oni koji ostanu prinuđeni su da prihvate svaki posao. Ima u celoj situaciji i mnogo toga dobrog, manje je predrasuda, rudar postaje cenjeno zanimanje, a rudnik Štavalj dobija kvalitetne mlade ljude koji će lako osvojiti i najsavremeniju tehnologiju. Dobro je što ostaju ovde, da Sjenica ne ostane pusta - priča nam publicista iz ovog grada Edib Honić.

Rezerve crnog zlata

Vlada Srbije planira da iskoristi ogromne rezerve uglja na Pešteru (oko pet milijardi tona) tako što će u blizini Štavlja izgraditi termoelektranu snage 450 megavata.
Najbliža ovoj investiciji je češka kompanija Alta iz Brna koja je spremna da u termoelektranu Pešter uloži od 600 do 700 miliona evra. Biće to najveća investicija ikada realizovana u ovom kraju, a oko 1.000 mladih Sjeničaka dobiće posao.
- Dogovori su pred finalizacijom: ako dobijemo termoelektranu, za nekoliko godina od siromašne postaćemo srednje razvijena, a u perspektivi i bogata opština. U Sjenici će se živeti kao u Lazarevcu ili pre poplava u Obrenovcu - ističe Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica.

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online