Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.01.2015.
20:31
D. N. Petrović - Vesti A

Traže temelje Savine palate

Učenik i savremenik Rastka Nemanjića, u narodu poznatijeg kao Sveti Sava, Domentijan Hilandarac, koji je bio i Savin pratilac i biograf (napisao je "Žitije Svetog Save") u skoro svim svojim delima tvrdi da je u Deževskoj dolini kod Novog Pazara, gde je Stefan Nemanja osnovao prvu srpsku državu i gde je Sveti Sava rođen, postojala i ogromna palata Svetog Save o kojoj se danas gotovo ništa ne zna.

Stožer svega srpskog: Petrova crkva
 


Savin biograf Domentijan piše da je Stefan Nemanja, u vreme svoje najveće moći, u Deževskoj dolini, podno Đurđevih stupova i nedaleko od Petrove crkve, svom najmlađem sinu Rastku Nemanjiću, kasnije Svetom Savi, koji se intelegencijom, učenošću i mudrošću odvajao od ostalih Nemanjinih potomaka, sagradio ogromnu palatu u kojoj je mladi Rastko, uz poslugu i najumnije ljude tog vremena, mogao da uči, da prima goste i sprema se za misiju kojom je zasvagda zadužio pravoslavlje i srpski narod.

Dr Dobrosav Nikodinović

- Nažalost, stručnjaci još nisu pronašli Savinu palatu, niti je traže, jer se država nemarno odnosi prema Deževskoj dolini, poznatijoj kao dolina srpskih kraljeva, u kojoj je svaki kamen istorija. Veruje se da se palata Svetog Save nalazila blizu Nemanjine Saborne crkve u Deževi koja je otkrivena tek 1983. godine pošto su seljaci, dok su orali zapuštenu njivu, traktorom iskopali veliku nadgrobnu ploču. U blizini je Savina rodna kuća, a malo dalje i česma Svetog Save - priča dr Dobrosav Nikodinović, organizator manifestacije Nemanjin Deževski sabor i publicista koji se godinama bavi proučavanjem loze Nemanjića i čuvanjem sećanja na njih.

- Nemanjina Saborna crkva je delimično obnovljena, u blizini se gradi i hram Svetog Save, što je dobro, ali, uz malo više angažovanja arheologa, vrlo brzo bi se pronašli i ostaci Savine palate koja bi svakako mogla biti značajan deo srpske i pravoslavne istorije. Ne verujem da će država po ovom pitanju učiniti nešto ozbiljnije jer je gro Deževske doline još u korovu i neistražen, a ovaj kraj bi trebalo da bude mesto srpskog hodočašća gde bi dolazili stranci i posebno đaci da se na izvoru napajaju svojom verom i istorijom - naglašava Nikodinović.

Biznismeni ne mare za istoriju

Pre desetak godina, biznismen iz Deževske doline, koji nije mnogo mario za srpsku istoriju i svoje korene, pokušao je tik uz Savinu rodnu kuću da izgradi stočnu pijacu. Dobio je i saglasnost tadašnjih opštinskih vlasti, ali je sprečen tek na intervenciju Udruženja "Ras". Država je i tada o ovome ćutala.

- Čitao sam sve što je Domentijan zabeležio o Rastku Nemanjiću, on je svakakako najbolje poznavao Svetog Savu, znao je sve o njemu i treba mu verovati. Da Sava nije imao palatu, Domentijan Hilandarac je sigurno ne bi ni pominjao u svojim delima, nije to bila neka mala kućica, već ogroman kompleks. Nemanjići su bili moćni i obrazovani, gradili su manastire kojima se i danas svet divi - priča publicista iz Deževe Mirko Popovac, koji kao primer nebrige države za svoje korene i istoriju navodi i sledeći primer.

- Sve do pre neku godinu, dok monasi sa Đurđevih stupova nisu postavili metalni krst u zaseoku Miščići, nedaleko od Nemanjine Saborne crkve, niko nije znao da je tu bila Savina rodna kuća. Danas se svake godine na Savindan tu održava molitva i organizuju razne kulturne manifestacije, ali je sve to premalo ako se zna ko je bio Sveti Sava i odakle potiče. Potrebno je "prekopati" i istražiti celu dolinu, obeležiti svaki lokalitet i svaki kamen, obnoviti i konzervirati sve što se obnoviti može, a onda i poraditi na prezentaciji svega otkrivenog. Uz Stari Ras, Sopoćane, Petrovu crkvu i Đurđeve stupove koji su kao svetska kulturna dobra pod zaštitom Uneska, i Deževska dolina zaslužuje, ako ne svetski, onda bar adekvatan državni tretman - dodaje Popovac.

Doktor Nikodinović kaže da će Uduženje Ras pritiskati arheologe, posebno Zavod za zaštitu spomenika kulture, ali i Ministarstvo kulture koje treba da obezbedi novac, da se istraživanjima u Deževskoj dolini posveti mnogo više pažnje i da se po svaku cenu traga i za palatom Svetog Save.

- Ako bi se ozbiljnije radilo, ko zna do čega bi se sve došlo, svaki kamen u ovoj dolini je istorija - kaže Nikodinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online