Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.02.2015.
22:45
D. Đorđević - Vesti A

Neobičan hobi: Obilazi buvljake po Evropi

Dragan Jovanović iz Vranja voli starine koje pronalazi u svom gradu, ali i po okolnim mestima i inostranstvu jer je pasionirani ljubitelj putovanja i obilaska evropskih gradova. Sve što pronađe, kupi, donese kući i daje im izgled ili kako kaže - dušu.

Ima kolekciju starina: Dragan Jovanović

Radio je svojevremeno u Hemijskoj industriji Vranje, ali je firma pre 15-ak godina prešla u privatne ruke i smanjila broj radnika na minimum sa malim platama. Rešio je teška srca da ode iz firme kojoj je dao najbolje godine svog života i da krene neizvesnim putem privatnika, da se bavi prodajom cipela.

-Nažalost, nije lako biti mali privatnik u Srbiji. Svakodnevnom kreativnošću i napornim radom uspevam da opstajem, porodice radi. Da bih sačuvao duševni mir, kad se zahuktalo ludilo na prostorima bivše Jugoslavije, stari predmeti i njihova restauracija bili su moj spas. Počelo sam slučajno, kada sam izvukao iz podruma ormar moje bake koji je donela u miraz. Sređivao sam ga mesecima i tako je postao prvi komad restauriranog nameštaja u mom domu - kaže Dragan i dodaje:

-Putovanja sam voleo uvek, ali je želja za upoznavanjem evropskih gradova bila velika kad sam počeo da sakupljam stare predmete i obrađujem ih. Poslednjih godina puno putujem i termine putovanja tempiram sa danima kada u nekom gradu rade buvljaci. Iz Beča sam doneo stari kožni kofer koji je izazivao podsmeh slučajnih prolaznika i u Beču i Beogradu kad sam doputovao. Pogađanje mi ide od ruke, iako mu je cena bila 20 evra kupio sam ga za tri i onda ga sređivao. Peć koja krasi moju spavaću sobu sam bukvalno izvukao iz blata i sređivao je toliko temeljno da neki moji prijatelji nisu mogli da je prepoznaju - priča Jovanović.

Neke stvari je kupovao. Za neke i ne zna koja im je namena ali su ga fascinirale. Tako su se nizali komadi: kuhinja, kredenac, sto i stolice, lampe, police, ramovi za porodične fotografije, peć, luster, bezbroj dekorativnih i upotrebnih predmeta kupljenih uglavnom na buvljacima u zemlji i širom sveta.

Dragan je danas vlasnik ozbiljne kolekcionarske zbirke, a deo je odlučio da izloži u radnji u sklopu svoje kuće u strogom centru Vranja i ponudi kupcima ljubiteljima starina. Pored starina biće izložene i umetničke slike slikara Vranjanaca, njegovih prijatelja.

Radi i drugima

Gotovo u svakom podrumu, na tavanu ili u nekoj šupi u vranjskim kućama ima neki predmet koji Draganu može da privuče pažnju.
-Mogu ljudima da izađem u susret i komad nekog njihovog nameštaja ili predmeta da restauriram. Mogu da me potraže iz bilo kog grada Srbije ili inostranstva - poručuje Jovanović.


Deda i gramofon

Draganov deda po ocu Dimitrije bio je prvi vlasnik gramofona u Vranju, nažalost taj gramofon je vremenom nestao iz porodice, ali je Dragan pronašao ploču koja je pravi raritet. Uramio ju je, i sada krasi zid u njegovoj trpezariji.
-Neke predmete radim nekoliko sati, a neke mesecima. Ne koristim mašine, uglavnom sve radim ručno. Temperamentan sam čovek, veliki emotivac i taj višak energije sa velikim uspehom prenosim na predmete - kaže Dragan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online