Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 05.04.2015.
09:28
alo.rs, Tanjug A

Hočevar: Svi hrišćani da budu na putu života!

Vernici širom sveta koji poštuju gregorijanski kalendar danas slave Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik.

www.mc.rs
Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup

Srećan i blagosloven Uskrs vernicima poželeo je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, uz poruku da jedino put Isusa Hrista, njegova milost i blaženstvo, osiguravaju autentičan napredak i pozvao sve hrišćane da budu na putu života, a ne na putu smrti.

U uskršnjoj poslanici Hočevar je kazao da, pridružujući se slavljenju vaskršnjih tajni "ispovedamo najvažniju životnu činjenicu - da se obnavljamo“.

Pomirenje

Na pitanje lista da li je nedavna poseta pape Franje Vartolomejskoj patrijaršiji u Konstantinopolju i patrijarhu Vartolomeju doprinela pomirenju dve crkve, beogradski nadbiskup je odgovorio "da sukoba nikada nije ni bilo u samom suštinskom sadržaju, već da je došlo do otuđenja zbog sto stvari".

- I danas je tako. Ne poznajemo se dovoljno. Istok ima drugačiju percepciju od Zapada. Istok je osetljiviji na simboličnost, Zapad na konkretnost. Treba doći do ponovnog otkrivanja jednih i drugih, jer samo tako ćemo doći do dubljeg razumevanja... - poručuje Hočevar.

- Stalno treba da se obnavljamo, i kao pojedinci, i kao zajednice, i kao društva! Slaveći Hristove tajne, glasno prorokujemo ljudima i vladama, parlamentima i međunarodnim organizacijama: samo Isusov put, njegova snaga milosti i poruka njegovih blaženstava, osiguravaju autentičan napredak - rekao je Hočevar.

Nadbiskup je naveo da samo Hristov put od otelovljenja do smrti i može da bude put pojedincima, zajednicama, narodima, čovečanstvu, vernicima i društvu.

- Ko ide tim putem ne treba lažima da spasava sebe! Ne treba propagandnim sredstvima da nameće svoju ideologiju. Ko ide putem Isusa Hrista "neće vikati po ulicama", niti pendrecima dokazivati istinu i slobodu. Neće uzmicati od rada ili žrtava u svom poslanju - navedeno je u poslanici. On je patrijarhu Irineju čestitao predstojeći Uskrs.

- Žarko želim da istinskim, međusobnim poštovanjem i ljubavlju, pravim dijalogom i autentičnom saradnjom, uzmognemo da ljudima današnjice posvedočimo nepresušnu snagu Božjeg carstva - naveo je Hočevar, i dodao da je važno da sarađuju jer “mentalitet našeg vremena prikriva pravu svetost Boga”.

Kako je najavljeno, povodom Uskrsa sutra će u Crkvi Krista Kralja biti održana svečana misa na slovenačkom jeziku, a dan kasnije propovedi će biti držane i u Kragujevcu i Svilajncu.

Molimo se za Srbiju

Redovno se molimo za našu zemlju Srbiju, za našu zajednicu, iako mnogi u to ne veruju, jer ovde se Katolička crkva često izjednačava s jednom nacijom ili se stavlja u neke istorijske konfliktne situacije, izjavio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

- Moj rad ide ka tome da smo radosni da živimo zajedno i da zajedničkim snagama možemo mnogo postići - rekao je Hočevar za jedan beogradski list.

Hočevar je ocenio da se u Srbiji mnogo naglašava tradicija, što je s jedne strane dobro zbog očuvanja identiteta, ali, kako je istakao, potrebno je jače naglasiti harmonizaciju s novim vremenom.

On je ocenio i da ima pomaka na bolje od kada je 2011. godine izabran za beogradskog nadbiskupa.

- Ima pomaka. Tad je liturgija prvi put imala TV prenos. Sad se redovno prenosi i za Vaskrs i za Božić. Bolja je saradnja na nivou svih crkava - smatra Hočevar.

Gradonačelnik Siniša Mali čestitao praznik

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali čestitao je Uskrs beogradskom nadbiskupu i mitropolitu Stanislavu Hočevaru, sveštenstvu i vernicima koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

- U doba velikih izazova i iskušenja, najveći hrišćanski praznik nas podseća na važnost tolerancije, dobrote, vere i mira. Podseća nas i na važnost porodice kao osnove zdravog društva i zato vam želim da ovaj dan provedete okruženi svojim najmilijima, u duhu ljubavi i praštanja - navodi se u čestitki gradonačelnika Beograda.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.04.2015. 11:29
Hristos vaskrese!Srećan Uskrs svima koji ga danas slave,da ga proslave u radosti i čiste duše.
Nedelja 05.04.2015. 09:43
" Svi hriscani da budu na putu Zivota " fino receno , ali sta ce mo sa nasim mrtvima , sta je sa Jasenovcem ? Dokle mi da slusamo pricu o zajednistvu dok nas vi u-bijate nemilosrdno svim sredstvima ? Inace , onim iskrenim i postenim vjernicima cestitam praznik !!
Nedelja 05.04.2015. 09:45
nemojte vi nama nikakve poruke da saljete,znamo vas dobro. samo sto dalje od nas i vasih praznika
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online