Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.04.2015.
00:11
Đ. Janković - Vesti A

Preko skajpa do rodbine po svetu

Za ljude koji žele da uče godine nisu prepreka. To pokazuje i primer lozničkih penzionera, baka i deka, polaznika obuke za rad na računaru koji se održava u prostorijama Omladinskog centra.

Lakše se snalaze na internetu: Dragocena pomoć učenika

Sa njima rade gimnazijalci, učenici trećeg razreda informatike koji s mnogo strpljenja svoje starije sugrađane uvode u svet kompjutera i njihovog korišćenja.Ivan Marković, penzioner kao i svi ostali, kaže da nema neko veliko znanje što se tiče računara, pa je rešio da nešto nauči.

Strpljenje

Gimnazijalac Dubravko Petrović, jedan od "učitelja", kaže da on i njegovi vršnjaci nastoje starijim sugrađanima da što više olakšaju snalaženje na internetu.
- Pokazujem im kako da koriste skajp, ulaze na internet, pošalju mejl. Ponešto mora da im se ponovi nekoliko puta - kaže on.

Ivan Marković

- Predavači su mladi koji nam strpljivo pokazuju na laptopu šta i kako treba raditi i zaista sam zadovoljan. Osećam se pomalo kao đak prvak, nosim svesku i olovku, pa vodim beleške koje mi dobro dođu da se kod kuće podsetim ako nešto zapne. Imam rodbinu u Australiji, Kanadi i Austriji i preko interneta, skajpa i mejla mogu češće i lakše sa njima da popričam, pa i da se vidim - kaže on.

Njegov kolega Radovan Spasojević kaže da neko penzionerske dane troši na pecanje, igranje šaha, a on na druženje s računarom, što mu donosi razonodu, ali i mogućnost da prati štampu ili na internetu proverava nova saznanja.


Adam Čotrić rešio je da iskoristi priliku i na besplatnoj obuci naučio što više kako bi lakše baratao računarom koji ima kod kuće.
- Ide mi super, a biće još bolje. Želim što više da upoznam mogućnosti računara, da posećujem razne sajtove i bolje se informišem. Imam prijatelje u Nemačkoj i Holandiji i kad naučim korišćenje određenih stvari lakše ćemo komunicirati - kaže dok surfuje na laptopu.
Na svoj prvi čas došla je Milka Matić, koja se mnogo obradovala što ovde mladi uče starije.
- Deca su mi kupila laptop, ali ništa ne znam, pa sam došla da to ispravim. Oni su u Moskvi i kad sam sinu javila za ovu obuku, rekao mi je da iskoristim priliku i naučim što više. Jedva čekam da nam pokažu kako možemo pričati preko skajpa da ga češće vidi majka. Nisam baš u godinama za učenje, ali trudiću se - kaže uz osmeh.

Upijaju nova znanja

Ukoliko interesovanje starijih bude veliko, moguće je da će obuka trajati mesec dana.
Iako su đaci stariji od učitelja, u ovoj "školi" pažljivo upijaju nova znanja, a koliko su naučili mogu odmah da provere kad sednu za računare i bace se na putovanje po beskrajnom svetu interneta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online