Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.04.2015.
08:50 >> 12:25h
Tanjug, blic.rs A

Vaskršnja jaja odnela četvrti život u Vranićima

Petar Perišić (88), Sofija Vukelić (77) i Stefan Josić (75) preminuli su u noći između petka i subote u staračkom domu "Dvoje" u Vranićima kod Čačka, gde je proglašena zaraza salmonelom. Preminula je i četvrta osoba zaražena salmonelom, preneo je Tanjug.

Reuters i ifood.tv
Salmonela "napala" korisnike Doma za stare "Dvoje" u  Vranićima (Foto: Ilustracija)

Prema rečima Radoslav Milošević, direktora Doma, četvrta žrtva salmonele je osoba koja je bila ranije smeštena u Domu, ali je zbog epidemije prevežena u čačansku bolnicu.

Milošević je rekao da je to lice imalo simptome kao i ostali preminuli, a koji uključuju grčeve u stomaku, dijareju.

Bakterijom je bila zaražena 41 osoba, od kojih su sedmoro zaposleni u ovoj gerijatrijskoj ustanovi. Sumnja se da je epidemiju izazvalo konzumiranje uskršnjih jaja koja nisu bila dovoljno skuvana.

U petak uveče kod troje štićenika naglo se pogoršalo zdravstveno stanje, o čemu je obaveštena služba hitne pomoći u Čačku.

- Naše ekipe odmah po pozivu izašle su na teren, ali su lekari, nažalost, samo mogli da konstatuju smrt - izjavio je načelnik ove službe dr Slobodan Vidojević.

Prema nezvaničnim saznanjima, dvoje preminulih imalo je simptome crevne infekcije, dok treća osoba nije pokazivala bilo kakve znake trovanja.

Još sedmoro u bolnici

Dr Aksentije Tošić iz Zavoda za javno zdravlje najavio je da će se u ponedeljak sigurno znati šta je uzrok masovnog trovanja.
- Bakterija salmonele izolovana je u uzorcima stolice obolelih, a sve bi trebalo da bude jasnije kada budu gotove analize hrane i vode - izjavio je dr Tošić.
Juče je još troje zaraženih primljeno na infektivno odeljenje čačanske bolnice, gde sada leži ukupno sedmoro pacijenata.

- Tražili smo da se uradi obdukcija naših korisnika koji su bili zaraženi salmonelom i to će biti urađeno ukoliko se rodbina preminulih s tim saglasi. Smrtni slučajevi su, nažalost, česta pojava u ustanovama ovog tipa i ovde uvek postoji nekoliko štićenika koji su u kritičnom stanju - kaže Dejan Marić, sin vlasnika doma Pere Marića.

S druge strane, u gerijatrijskom domu u Vranićima tokom jučerašnjeg dana vladalo je pravo opsadno stanje, jer su potomci štićenika centra na sve načine pokušavali da dobiju što više detalja o stanju njihovih roditelja i rođaka. Neki su izrazili želju da svoje najbliže vrate kući, a sve ih je interesovalo kakvu zdravstvenu negu oni dobijaju u ovom trenutku.

- Na prvu vest o zarazi oca smo hteli da odvedemo iz doma, ali su nam savetovali da to nije pametno zbog opasnosti za ostale ukućane, kao i zbog očevog krhkog zdravlja. Ovo je za nas veliki šok. Ne želimo da dajemo ishitrene izjave o bilo čijoj odgovornosti, ali očekujemo da nadležni organi sprovedu ozbiljnu istragu povodom ovog slučaja - rekla je ćerka jednog od preminulih.

Pero Marić, kog je vest o zarazi salmonelom zatekla na službenom putu u Nemačkoj, naglašava da su svi korisnici doma imali odgovarajuću zdravstvenu negu u samom objektu.

- Čak je i naša doktorka, koja je i sama zaražena salmonelom, ostajala u ustanovi i brinula o starima. Niko dosad nije imao primedbe i pritužbe na naš rad - navodi on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online