Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.04.2015.
00:10
S. Đurić - Vesti A

I lopta može da bude lek

Hiljade dece sa autizmom i teškoćama prošlo je kroz klub Ljiljane Stanojević, gde vežbanjem i igranjem košarke poboljšavaju motoriku, što im i te kako olakšava život.

A. Čukić
Ljiljana Stanojević

Ljiljana Stanojević, košarkaška reprezentativka, nosilac nacionalnog priznanja, sa diplomama Pravnog fakulteta, Fakulteta za menadžment i Sportske akademije i osnivač kluba Liks, ceo život je posvetila sportu.

Osim što je igrala, bila trener, Ljiljana je bila i košarkaški sudija. Nosilac je najvišeg priznanja u sportu. Diplomirala je na tri fakulteta, Pravnom fakultetu, Sportskoj akademiji i Fakultetu za menadžment u sportu.
Knjigu nije ispuštala ni dok je išla na utakmice i razna prvenstva. Sportu je, kaže, podarila ceo svoj život i trudila se da nešto ostavi iza sebe. Ljiljana je pokrenula i jedinstveni projekat u svetu "Razvoj motorike kod dece sa autizmom i teškoćama kao vid lečenja".

- Od malih nogu sam bila aktivna i pohađala sve moguće aktivnosti. Oduvek sam imala taj takmičarski duh. Bila sam odličan đak i uvek sam pomagala onima koji su imali slabije cene. Ko god je došao kod mene na obuku, poboljšao je ocene. Nastavnica me je uvek molila da ostanem posle časova i da pomognem lošijim đacima. Vrlo rano sam počela da igram košarku i to u Partizanu, koji je moja velika ljubav. Kad god je bio neki kros, bila sam prva, bacala sam kuglu, skakala udalj. Iz atletskog kluba Partizan su me molili da pređem kod njih, ubeđivali me da ću biti uspešnija nego u košarci, ali nisam prihvatila. Bila sam čudo od deteta u toj velikoj Jugoslaviji. Bila je jaka konkurencija i bilo je teško ući u reprezentaciju. Bila sam plejmejker u seniorskoj reprezentaciji - priča Ljiljana Stanojević.

Najdraži rođendanski poklon

- Debitovala sam kao juniorka na turniru u Italiji. Baš na dan mog rođendana, 24. juna, proglašena sam za najbolju igračicu turnira. To mi je najdraži rođendanski poklon. Dobila sam i revlonovu šminku, zlatni nakit i sportsku opremu. Šminku sam posle podelila drugaricama. Kad god smo putovali nosila sam knjigu sa sobom i učila. Edukacija je vrlo bitna u životu, ne samo zbog diplome. I sportisti bi trebalo da se školuju i obrazuju, jer su uvek uzor mladima. Bila sam direktor i radnici su me obožavali. Radeći u Ministarstvu sporta, prva sam žena koja je bila trener seniora.

Ljiljana se više od dve decenije bavi radom sa decom. Kada je reč o projektu "Razvoj motorike kod dece sa autizmom i teškoćama kao vid lečenja", objašnjava:

- Razvoj motorike nije koncipiran kao usputna aktivnost i vežba, već kao jedan od glavnih vidova lečenja dece sa autizmom i drugim teškoćama. Na sasvim nov način stimuliše se fizička aktivnost dece, razvoj motorike i raznih pokreta, koji u interakciji razvijaju i kognitivne, intelektualne sposobnosti dece, proces mišljenja, pamćenja i odlučivanja. Vrši se i njihova socijalizacija i uključenje u svakodnevne fizičke aktivnosti i obavljanje dnevnih potreba. Na taj način postiže se poboljšanje kvaliteta života, kako njihovog, tako i njihovih roditelja. Dugujem veliku zahvalnost Marku Markoviću, glavnom fizioterapeutu, koji je od početka projekta prisutan na svakom treningu. Bez timskog rada zaista ne bih mogla da postignem takve rezultate. Mnogo mi je pomoglo to što sam bila trener.

Ljiljana Stanojević Liks (dres sa brojem 15) sa ekipom KK Partizan (Foto: Lična arhiva)

Provod u Meksiku

- Zvali su me i iz Zvezde i Vojvodine da igram za njih, čak mi nudili i stan, ali ja sam ostala verna Partizanu. Kao vrhunski sportisti nismo bili uobraženi, stajali smo čvrsto na zemlji. Opsedali su me udvarači, ali mene je zanimala samo košarka. Nijedan trening nisam propustila. Na utakmice smo putovali na sve načine. Sećam se da smo jednom presedali u Lapovu i ja sam iskoristila priliku da ispod lampe kod jedne česme učim dok smo čekali voz. Nezaboravan je bio boravak u Meksiku na Univerzijadi. Svaka država je imala svoj soliter i svako veče su učesnici kroz igru i pesmu predstavljali svoju zemlju. Posetili smo te piramide Maja i to mi je fascinantno.

Hiljade dece je prošlo kroz klub u Beogradu.

- Trener treba da bude autoritativan i strog, a opet sam s druge strane emotivna, jer deca su specifična i ne možeš biti uspešan ako im nisi drag. Uspevala sam da budem vrlo stroga, jer sam u sportu naučila da bez discipline nema rezultata. Volim decu i uvek sam kontrolisala kakve su im ocene, jer u tom slučaju ne mogu da treniraju dok ih ne poprave, vodila sam ih u pozorište, bioskop, zoološki vrt. Išli smo zajedno i na more. Recimo, imala sam jedno dete koje je imalo kraću nogu i svi su ga šikanirali. Naučila sam ga da fantastično šutira trojke. Čak sam ga uključila da igra utakmice. To dete je psihički procvetalo. Svi se bave zdravim mališanima, a ovo je zaista nešto humano. Sport ne treba da bude samo rekreacija, već i način lečenja dece s autizmom i drugim teškoćama. E, moja misija je da toj deci pomognem i uspevam u tome. Nije to klasična košarkaška dvorana, već je tu i prostor sa krevetom, radni stočić... Uspevam da im popravim motoriku, da ih naučim da obuju cipele, da zakopčaju dugmiće. I slušaju me. Planiram da napravim veliki kvalitetan centar sa bazenom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online