Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 28.04.2015.
05:50
S. Princip - Vesti A

Hrvati izbačeni iz marša pobednika

Svečano raspoloženje među Srbima tokom proslave Anzak dana u Sidneju, posvećenom sećanju na savezničke heroje oba svetska rata, narušeno je incidentom grupe Hrvata koji su takođe hteli da marširaju. Svrstali su se u kolonu sa ešelonima saveznika, noseći transparent sa šahovnicom i natpisima "Croatia" i "Croatian army", kao i porukom: "Braniti domovinu srcem hrvatskim".

S. Princip
Propao pokušaj provokacije: Hrvati prisvojili tuđe zasluge

Vest o njihovom dolasku stigla je do Srba koji su se nalazili znatno iza u koloni.

- Ovo je bila očigledna provokacija, ljudi su bili veoma uznemireni. Moglo je svašta da se dogodi - kaže Milan Brkljač iz srpskog odbora za ANZAK. On dodaje da su se Srbi trudili da spuste tenziju i reše problem na civilizovan način.

- Ovo je bio postupak s namerom da se Srbi isprovociraju na reagovanje, što bi moglo da dovede do naše suspenzije sa svečanosti - ocenjuje Brkljač.

Srpski Glavni odbor za ANZAK odlučio je da ni na koji način neće dozvoliti da se u maršu nađu predstavnici nacije koja je ratovala na drugoj strani od savezničke.

- Nas 25 izašlo je i stalo ispred Hrvata. Napravili smo kordon da oni ne bi prošli. Bili smo sasvim mirni - navodi Brkljač.

Srbi su potom zamolili policajca da pozove pojačanje, došlo ih je petnaestak. Srbi su onda otišli kod maršala parade i proverili ima li Hrvata na spisku učesnika.

- Nije ih bilo. Zato smo tražili da razgovaramo sa Bobom Betijem, odgovornim za organizaciju i upozorili ga da bi moglo da bude velikih problema, da su Hrvati u oba svetska rata bili protiv saveznika i da bila sramota za sve veterane da sada ovde marširaju - rekao je Brkljač.

On dodaje da je Beti posle konsultacija otišao vođi hrvatske grupe i zatražio da se raziđu.

- On mu je rekao da imaju odobrenje hrvatske države i da predstavljaju hrvatske vojnike koji su u Avganistanu. Ipak su otišli, a mi smo upozoreni da ostanemo mirni - navodi Brkljač.

Kada su Hrvati otišli, Srbi su se vratili na mesto svog ešelona.

Brkljač napominje da je postavio pitanje da li hrvatska država može da odlučuje u Australiji.

- Rekao sam da su u Avganistanu bili i nemački vojnici. Znači li to da bi sada i Nemci ovde mogli da marširaju - pitao je Brkljač organizatore.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
Utorak 28.04.2015. 12:40
Niste vi vesti nego "vijesti" bagro pustite narod da se izjasnjava sta misli ili vi mislite i za njih
Utorak 28.04.2015. 11:34
Ili zabranite komentare ili budite realni odnosno ne brisite nijedan komentar
Utorak 28.04.2015. 18:37
Pa nemojte zaboraviti da su obe faš,ističke tvorevine i ona 41.ve i ova sadašnja uvek pristupale pobednicima,pa su se tako i sad priključile ovom maršu smatrajući to normalnim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online