Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.05.2015.
04:15
J. L. Petković - Vesti A

Pamti bakšiš od Fišera

Jedna od najfotografisanijih zgrada u Beču i najvećih turističkih atrakcija jeste katedrala Svetog Stefana koja se nalazi u starom jezgru grada. Kraj nje, na trgu Stefanplac, nalaze se sve dobro poznata imena zlatara, modnih marki, satova kakve nosi svetski džet-set.

Z. Mirković
Na radnom mestu: Dragan Žutić

Svi koji su jednom prošli tom maršrutom austrijske prestonice, primetili su Dragana Žutića iz Čelinca kod Banjaluke. Srdačni prodavac, skoro četvrt veka radi na istom mestu, Bečlijama i njihovim gostima nudi kestenje i pečeni krompir. I svaku Novu godinu i Božić dočekao je na svom radnom mestu.

- Ovde sam kao inventar, samo mi još nisu stavili broj pod kojim me vode - kazao je uz osmeh ovaj 55- godišnjak, mešajući kestenje.

Obilazi ga supruga

Z. Mirković

Dragana je nedavno posetila supruga Veselka koja živi u Banjaluci.
- Dođem ovde mesečno. Pomirim se sa tim da radi i za Božić i za Novu godinu, i tešim se jer sam frizer po profesiji i isto tako radim u Banjaluci kada su praznici - priča Veselka.

- U Beč sam došao 15. septembra 1991. da tražim posao, i eto, našao sam ga. Dvadeset četiri godine radim na istom mestu. Svaki dan sam tu. Radim i za Božić i za Novu godinu. U nas nema praznika, samo sveti - evro. Za doček ovde bude puno naroda. Napravim pauzu od pola sata od ponoći do pola jedan, pa se onda ponovo radim do tri, pola četiri ujutru. Zaradi se oko 20 evra po satu - priča Dragan, koji preko leta, kada prođe sezona kestena, radi u kiosku, odmah iza njegovog "zimskog" štanda.

Potpuno je normalno da svaka druga osoba koja prođe srcem starog Beča pozdravi Dragana, zastane da se popriča.

- Jave mi se, prepoznaju me i turisti. Na štandovima i u trgovinama na Stefanplacu uglavnom rade Srbi i Turci, pa se ovde često čuje srpski jezik.

Dragan kaže da posao ovde godine ide slabije nego situaciju od 2013.

- Naroda ima, turista ima, ali nema para. Rusi su u poslednjih nekoliko godina ovde bili jedni od najboljih kupaca. Tako da nema naših Rusa, Belorusa, Ukrajinaca i drugih iz tog kraja, pa nema tolike prodaje ni u zlatarama, sajdžijskim radnjama. Jer oni kada dođu, oni i potroše, a ovi drugi većinom dođu da se slikaju.

Za sve ove godine doživeo je i nagledao se raznih situacija, ali i raznih mušterija. Ipak, svoju karijeru prodavca pamtiće i po najvećem bakšišu koji je dobio i to od predsednika Austrije Hajnca Fišera.

- Kupaca, naravno ima raznih. Bakšiš bude i par evra, ali me je jedne prilike počastio i predsednik Austrije gospodin Fišer. Zapravo, hteo sam ja njega da častim fišekom kestenja, ali je on uzeo 10 evra koje je njegova supruga izvadila da plati i stavio mi u ruku. Kazao je: resto je za vas - priseća se Dragan.

Baš kako su se svi navikli na Dragana, tako se i on navikao na hladni bečki vetar i Stefanplac. Posao kaže, ne namerava da menja, već planira da iz srca Beča ode pravo u zasluženu penziju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online