Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.05.2015.
00:14
B. Grujić - Vesti A

Gana ostala u srcu

Vesna Bogunović, nedavno je osim Zrenjanina, posetila i Banatsko Višnjićevo, selo u okolini u kojem se rodio njen otac, lekar Nikola, koji je sredinom 70-ih godina prošlog veka, svoju porodicu iz Banata preselio u Beograd.

Opet bih se tratila: Vesna Bogunović

- Divno je nakon više od 30 godina, prošetati pitomom ulicama rodnog grada i prisetiti se bezbrižnog detinjstva i uspomena za ceo život - započinje priču rođena Zrenjaninka.

-Gimnaziju i fakultet sam završila u glavnom gradu, udala se i u braku stekla svoje najveće blago, kćerku Bojanu i sina Dragoljuba, koji su veoma daroviti za strane jezike, sin je još srednjoškolac, dok Bojana uspešno studira kineski na Filološkom fakultetu u Beogradu - nastavlja Vesna, uz neizbežni osmeh na licu i neskrivanje svoje želje da jednoga dana, kada bude penzioner, kupi kuću u Zrenjaninu i mirne dane provede u rodnom gradu.

Sada već davne 1999. godine, u decembru mesecu, kako sama ističe, donosi važnu odluku da sa tada četvorogodišnjom Bojanom i dvogodišnjim Dragoljubom i naravno suprugom Baticom mašinskim inženjerom, napusti ratom i NATO bombardovanjem rasturenu Srbiju i nastani se u Africi, tačnije u Gani, gde je odmah započela privatni biznis vezan za preradu drveta.

- Da tako kažem, Gana je bila nužno zlo, planovi su nam bili ili Kanada ili Australija, ali tada nigde nismo baš bili dobrodošli i onda je usledio poziv prijatelja, Srba koji su se snašli u Gani. Sećam se kako su moji roditelji bili u šoku, ali sve se nekako namestilo brzo smo se tamo snašli i mogu reći da mi je sada, sa ove vremenske distance, posle skoro devet godina provedenih u Africi, žao što više nismo tamo, ali kada jednom napustiš pozicije i kontakte u Africi i nema te neko vreme, niko te više tamo ne čeka... Naš povratak bio je uslovljen pre svega željom da deci ne uskratimo najbolje obrazovanje koje mogu da dobiju, pošto i dalje mislim da je naša srednja škola po snazi i obimu jača nego engleski ili američki univerziteti. Bar ona koju je moja generacija
završavala i u koju smo išli srećni i željni novih vidika, a slično je i sa fakultetom. Kada ovo kažem, nikako ne mislim da sam se skasila jer sutra bih opet spakovala kofere i krenula u nešto novo, što se zove pravi izazov, a tako vaspitavam i usmeravam i svoju decu i volela bih da i oni jednoga dana okuse sve slasti života koji je moguć u ekonomski bogatim i razvijenim zemljama, a kada ste obrazovani i stručni da se okušate u nekoj oblasti - kaže Vesna.

Novo zanimanje

Vesna je trenutno zaposlena u jednoj velikoj osiguravajućoj kompaniji, uz napomenu da puno radi na prevodu raznih stručnih tekstova i štiva sa engleskog jezika.
- Da se još malo vratim na te dane u Gani, nije ova zemlja na zapadu Afrike, jedna od tih "idealnih" i bogatih zemalja, ali su moja deca tamo provela zanimljivo detinjstvo, išla u engleska zabavišta i škole i perfektno savladali engleski jezik, što im je svakako lep zalog u životu - veli Vesna.

Lepo zaradili

Kada smo došli tamo, nismo imali ništa, a sada ipak drugačije i komotnije živimo i školujemo svoju decu - poručuje na kraju Vesna Bogunović, uz još jedno isticanje svoje želje da penzionerske dane provede u rodnom gradu...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online