Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 26.08.2015.
21:32
D. Đorđević - Vesti A

Srpsko-nemački brak

Da ljubav ne zna za granice, godine, veru, nacionalnost... govori životna priča Silvane Kostić, danas Peter, rodom iz planinskog Golemog Sela kod Vranja, i Nemca Vilfreda iz Koblenca. Dok sedimo pod tremom ispod šumovitog brda u zaseoku Grnčarica, 54-godišnji Vilfred kaže da su ćerka Olga i sin Milan temelj njihovih 20 godina u braku.

D. Đorđević
Deca Milan i Olga

- Vili je nežan i pažljiv, brine za porodicu i njen napredak. Punih 20 godina radimo naporno, sedam dana u nedelji, on kao stolar, ja kao vaspitačica u jednoj školi, živeli smo skromno, štedeli da bismo, najzad, uspeli da kupimo kuću u okolini Koblenca. Deca su završila srednje škole, krenula da rade, sad smo pravi porodični tim - priča 41-godišnja Silvana.

Kod svojih roditelja i brata dolazi kad god može. Ovog puta je došla na svadbu bliskog rođaka, a Vilfred je odavno savladao srpska kola, obožava moravac i tu je nadmašio ženu.

- Vili je oduševljen prirodom, planinom, rekom Veternicom, zdravom hranom. On me tera da dođemo u moj rodni kraj. Moji roditelji i brat sa porodicom su siromašni, jedva sastavljaju kraj sa krajem, koliko puta sam htela da dođem, ali u poslednjem momentu odlučim da je bolje da izbegnem troškove i nekoliko stotina evra godišnje pošaljem njima, jer znam koliko im znači - kaže Silvana.

D. Đorđević
Vilfred i Silvana Peter u bašti

U Nemačku je otišla 1991. godine kod rođaka da čuva decu i zaradi koju marku.

- Tri godine sam čuvala decu, a onda sam upoznala Vilija. Bio je drug iz detinjstva mog brata od ujaka Novice. Posle kratkog zabavljanja, venčali smo se 1995. godine - priča Silvana.

Srpski i "Vesti"

Viliju nije nimalo lako da nauči srpski jezik. Sve razume, ali teško govori. Zato, najviše uči preko srpske štampe koju voli da čita, posebno "Vesti".
- "Vesti" su omiljeni dnevnik mog brata od ujaka Novice. Novica je počeo da ga uči da čita, a onda sam ja nastavila. Dobar je, napredovao je puno, jedino teško govori naš jezik - navodi Silvana.

- Vili je toliko dobar čovek da je nemoguće ga ne voleti. Venčali smo se u pravoslavnoj crkvi Svetog Save u Diseldorfu, a svetovno venčanje smo obavili kod matičara u Vranju. Kada su se deca rodila, pristao je na naša imena, na krštenje u našoj crkvi. On je protestant i za njega nema razlike u našim verama. Najviše mu se sviđaju naše slave, potom običaji vezani za Božić, Vaskrs... Inače, slavimo dva Božića, dva Vaskrsa, slave, preslave, imendane, rođendane i zato je u našoj kući uvek veselo i puno gostiju - priča Silvana.

Kada dođe u Golemo Selo, Vilfred obožava da jede paprike i paradajz iz bašte.

- Rodilo ove godine, Vili samo ode u baštu i ubere. Opere na obližnjem izvoru, sedne na stoličicu, jede i uživa. Kod nas su specijaliteti pite banice i to obožava. Prave se sa sirom i jajima i tu se ne štedi. "Odozgo nebo, unutra livada", tako se kaže za naše sočne banice - ističe Silvana.

Iako su se Olga i Milan rodili i odrasli u Nemačkoj, znaju svoje srpske korene.

- Oni su vaspitani u pravoslavnom duhu, posećujemo našu crkvu, idemo na liturgije. Znaju ko su i šta su, znaju da pripadaju nemačkom i srpskom narodu! Više našem nego nemačkom. Šta da se radi, u našoj kući je sve po srpskom, od govora do običaja, muzike, tradicije, vere - smeje se Silvana.

Sreda 26.08.2015. 22:50
Gospodo i drugovi nacionalisti, gde ste bili kad je Srbija postala beogradski pašaluk? Krili ste se po inostranstvu dok smo mi ovde prolivali krv,a sad ste veće Pape od samog Pape.
Sreda 26.08.2015. 21:50
Sa ovim artiklom cete uci u srceparajuce anale, bukvalno. :D)))
Sreda 26.08.2015. 22:09
Samo polupismeni sa 2 razreda osnovne škole mogu da ovako komentarišu.Prvo da nauče da pišu velika i mala slova, pravopis, pa onda da lupetaju gluposti i vredjaju ljude.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online