Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2015.
21:13
D. Đorđević - Vesti A

Biznis od ajvara po receptu baka

Lidija Ristić, direktorka Fasade, ogranka firme Petnik iz Donjeg Neradovca kraj Vranja, dobitnik nagrade Žena zmaj 2015. za najbolji model zapošljavanja žena u Srbiji, u svojoj fabrici sa ženama iz sela priprema zimnicu, slatko, džemove i sokove po recepturi baka domaćica i napravila je od toga biznis.

Uspešna u svom poslu: Lidija Ristić

- Meni je trebalo da se bavim nekim ženskim poslom, maštala sam o ovome godinama. Naše preduzeće koje se bavi preradom voća i povrća na tradicionalan način počelo je s radom 2008. godine. Recepti su iz vranjskog kraja. U asortimanu proizvoda koje pripremam sa ženama u Donjem Neradovcu uz primenu HASAP sistema bezbednosti hrane, iz godine u godinu je sve veći broj proizvoda, ali i narudžbina koje stižu ne samo iz Vranja, već iz cele Srbije. Najprodavaniji proizvod je domaći ajvar - priča Lidija.

Fabrika je smeštena na prostoru od 370 kvadrata, stalno je upošljeno osam radnika, a u sezoni se angažuje još žena po ugovoru jer se priprema velika količina zimice i ostalih proizvoda.

- Najviše posla ima od avgusta do oktobra kada se pripremi i 15.000 tegli ajvara. Preradi se oko 20 tona povrća i voća. U ovom poslu može da se opstane jedini problem jeste naplata kao i u svakom biznisu - kaže Lidija.

 
Ajvar najprodavaniji proizvod

Imaju i proizvode za dijabetičare od prirodnog šećera. Šalju proizvode pouzećem na kućnu adresu.

- Što se tiče prodaje, imamo sindikalnu prodaju, a naše proizvode naručuju sve generacije od 25 do 50 godina jer žene nemaju vremena za pripremu zimnice a mlađe nemaju iskustvo. Zimnica se hermetički zatvara pasterizovana i može se koristiti pet godina - navodi Lidija.

Titulu Žena zmaj, ove godine je ponelo 11 preduzetnica od 30 nominovanih iz cele zemlje. Do sada je nagradu dobilo 97 žena i mnogima je ovo bio snažan podsticaj da istraju u razvoju sopstvenog biznisa - ističu iz Udruženja poslovnih žena Srbije

Pod okom tehnologa

O staroj recepturi za proizvodnju vranjskog ajvara govori slika iz Lidijinog dvorišta gde se nalaze dva metalna kubeta na kojima se peče paprika, dve žene marljivo brinu, okreću jednu, po jednu, pazeći da ne izgore. Najteže je naći pravu meru, ne smeju da pregore, ali ni da ostanu nepečene, da mogu da se ljušte.
Na drugoj strani, pet žena je posedalo oko ogromnih šerpi punih ispečenih paprika i ljušte papriku. Dnevno kroz njihove ruke prođe i po nekoliko stotina kilograma paprika. Posle ljuštenja, paprika se melje, a zatim se stavlja u šerpu i ponovo na kubetu, gde jedna od žena, ogromnom drvenom varjačom, neprestano meša. Pošto je ajvar gotov, tako vruć se sipa u teglu. Ceo proces nadgleda tehnolog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online