Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.11.2015.
03:43
Lj. I. - B. M. - Vesti A

Policija češlja "divlje" prevoznike

Ministarstvo saobraćaja Vlade Srbije i srpska policija krenuli su u akciju suzbijanja nezakonitog kombi prevoza u unutrašnjem, ali i u saobraćaju prema inostranstvu koji rado koriste građani iz dijaspore jer je takav prevoz jeftiniji.

libraventure.fr
Vozio kako je ko hteo: Kombi prevoznika do sada nije bilo u zakonu

Izmenama Zakona o prevozu i Zakona o inspekcijskom nadzoru, država pokušava da stane na put kombi prevoznicima, ne samo jer rade nezakonito, već i zato što ne poštuju profesionalne standarde prevoza. Na primer, mali broj vozača na dugim linijama dovodi do umora i saobraćajnih nesreća od koje neke završavaju s fatalnim posledicama. Problem je i što putnici u kombijima nisu osigurani za slučaj povreda na putu.

U Ministarstvu saobraćaja ističu kako "kombi prevoz nije ustanovljen kao sredstvo javnog prevoza jer je u kategoriji putničkog vozila".

- Pod velom "prevoza za sopstvene potrebe", što podrazumeva prevoz prijatelja ili porodice, njime se zapravo obavlja javni prevoz. Prethodnim zakonom to je bilo teško dokazati, pogotovo jer putnici nisu rado sarađivali sa inspekcijom. Uvek bi navodili da je reč o besplatnom prevozu, što bi se, da je zaista tako, podvelo pod prevoz za "sopstvene potrebe" - navodi u pisanom odgovoru za naš list Aleksandar Simić.

U Ministarstvu saobraćaja potvrđuju da su formirane operativne grupe za suzbijanje nelegalnog prevoza. Sve su češće akcije kontrole na graničnim prelazima, kao i na putevima unutar Srbije.
- Sada isključujemo vozila, oduzimamo saobraćajne dozvole i tablice. U poslednje dve nedelje je to bio slučaj sa jednim vozilom stranih registarskih oznaka i s nekoliko sa srpskim tablicama. Izrečeno je i više mera zabrane ulaska vozilima na teritoriju Srbije, a pokrenuto je i više sudskih sporova - kaže Simić.

Najviše prema Austriji i Nemačkoj

Takozvani divlji kombi prevoznici najčešće se pojavljuju na linijama između Srbije i zemalja s velikom koncentracijom iseljenika, pre svega Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, ali i Slovačkoj. Zasad srpska policija i inspektori Ministarstva saobraćaja ovaj posao rade sami, odnosno nemaju saradnju sa kolegama iz drugih država, ali iz srpske vlade najavljuju da će se na tome insistirati uskoro, a sve u cilju suzbijanja ovog vida sive ekonomije.

On podseća da su prema starom zakonu tablice i dozvole mogle biti oduzete na pet, odnosno deset dana, a novim propisima je zabrana produžena na tri meseca.

Treba uvesti red

Odluka vlasti u Srbiji da zakonom reguliše pravila o prevozu putnika i spreči nelegalni kombi prevoz u međumesnom i međunarodnom saobraćaju, kod registrovanih prevoznika naišla je na podršku. Svedoči o tome i mišljenje Novice Jankovića iz Minhena, koji godinama već prevozi putnike iz Nemačke u Srbiju i iz Srbije u Nemačku i ima ugovor sa Turingom kao poslovni partner.

- Država pokušava da se izbori sa sivom ekonomijom i u ovom delu i sigurno je da treba tome stati na put i konačno uvesti red i u ovu oblast. Zna se da kombi prevoz putnika postoji dosta dugo, ali nije bilo odlučne reakcije države. Meni kombi prevoznici putnika nisu konkurencija jer imam najmodernije autobuse, ali to je išlo na štetu putnika, iako su plaćali manje za prevoz, ali su imali lošiji komfor i nisu bili osigurani. Tome izgleda konačno dolazi kraj - kaže Janković.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Tračak nade u tužnom domu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online