Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.01.2016.
15:35
Tanjug, Vestionline A

Komunalci - biće ih ko pleve, a moći će da nas hapse

Predlog za izmenu Zakona o komunalnoj policiji koji je Vlada Srbije utvrdila i prosledila parlamentu na usvajanje predviđa značajno unaprednje sigurnosti građana i imovine,omogućava povećanje broja komunalnih policajaca i povećanje njihovih ovlašćenja.

Tanjug
Broj komunalaca će određivati lokalne samouprave

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak istakao je da će zakonski predlog koji je Vlada utvrdila u četvrtak, ukoliko bude usvojen u predloženoj formi pružiti dodatni okvir za međuopštinsku saradnju i podizanje kapaciteta svih lokalnih samouprava za bolju primenu propisa iz oblasti komunalnih nadležnosti i asistiranja inspekcijskim službama.

Takođe, imajući u vidu potrebe gradova, posebno onih koji imaju veliku teritoriju i velike komunalne probleme, izmenama se ukida formula koja ograničava broj komunalnih policajaca, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je objašnjeno, na taj način se svim jedinicama lokalne samouprave omogućava da konačni broj komunalnih policajaca prilagode svojim potrebama, a u skladu sa maksimalnim brojem zaposlenih koji je već definisan drugim propisima, navodi se u saopštenju.

Novo ovlašćenje komunalne policije je pravo da od građanina zatraži obaveštenje o pitanjima koja su od značaja za njeno postupanje, uz ogradu da građanin nije u obavezi da to obaveštenje pruži.

Moguće preuzimanje kadrova iz Vojske Srbije

Dodatno je uređeno da komunalna policija može izvršiti ne samo proveru identiteta lica koje krši propise iz njenog delokruga, već i onih lica koja se zateknu na mestu kršenja propisa, kao i da bez odlaganja može privesti nadležnom prekršajnom sudu lice koje je zatečeno u vršenju prekršaja iz njenog delokruga.

Takođe, u okviru izmena u oblasti ovlašćenja, definisana je primena ovlašćenja prema maloletnicima, čime je uređeno ovo vrlo osetljivo pitanje, a utvrđena je i obaveza jedinica lokalne samouprave da deo komunalnih policajaca upućuju na obuku za rad sa maloletnicima.

Zakonskim izmenama otvorena i mogućnost da se u radni odnos za obavljanje poslova komunalnih policajaca, preuzimanjem iz Vojske Srbije, primaju profesionalni vojnici, kao i ovlašćeni policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, pod uslovom da ispunjavaju i ostale zakonom propisane uslove, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave.

Petak 29.01.2016. 17:48
Samo Dveri i DSS spasavaju Srbiju . Sve ostale smo DOBRO upoznali i platili smo skupu cenu .
Petak 29.01.2016. 19:17
Ovo je pokusaj getoizacije cjelokupnog naroda. Pa oni su uzeli hitlerove metode. Vostani Serbie...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online