Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.02.2016.
14:52
D. Marković - Vestionline A

Namesti cigle, pozovi ortake i daj loptu da se igramo

Završi se i taj futsal. Neobično ime za igru koja je obeležila mnoga detinjstva. Majstori igre na petoparcu, driblinzi, startovi, golovi za špice i dugo sećanje. Rikardinjo, Kocić, Igita, Migelin... samo su neka od imena o kojima bruji čaršija po kafanama, kancelarijama, školama, gradskom prevozu. Odjednom se ponovo priča o igri za koju su nam kao deci bili potrebne četiri cigle, nekakva lopta i par ortaka pa da se igramo do iznemoglosti.

Tanjug
Evropsko prvenstvo u futsalu nas podsetilo na lepotu igre na malom terenu

Ipak, najlepša slika koju smo tokom spektakla u Beogradu mogli da gledamo dve nedelje, bila je slika pune Arene - ogroman broj dece koji je sedeo u publici i aplaudirao majstorima malog fudbala. Ista ona deca na koju smo nekako zaboravili u ovom sveopštem društvenom i moralnom posrnuću. Opterećeni besparicom, jeftinom politikom, zarobljeni u rijalitiju svakodnevnog života u Srbiji, zaboravili smo na najmlađe koje sve češće srećemo u novinskim hronikama, slušamo ih u raspravama o najnovijim mobilnim telefonima i markama preskupih patika.

Nekad fuca, danas komp... ili mob

Igrališta na kojima smo se sa drugom decom svađali oko toga ko prvi šutira penal, ko će na gol, a ko u napad i čija lopta manje boli kad nekoga napucaš, danas uglavnom zvrje prazna.

- Ajde do mene da "pičimo" ka'nter.

- Jesi vid'o Mareta što ima najnoviji samsung, ne baguje mu ni malo kad igra "Nid for spid"?.

- Kako sam se otkinuo sinoć kod male Maje na žurci za dvanaesti rođos...

I tako u nedogled. Igrice, telefoni, pijani osnovci. Krive kičme. Ravni tabani. Deca zarobljena u digitalnoj eri, zaboravljena od "nesnađenih" roditelja lutaju kroz život, tragajući uglavnom za udobnošću i uživanjem kakvo vide na raznim ružičastim ekranima. Ne pamtim kada sam poslednji put čuo klinca da priča drugu kako je danas na fudbalu proturio loptu kroz noge, predriblao sve protivnike i dao golmanu "gol kroz uši"...

Poziv na buđenje?

Zato raduje izjava selektora futsal reprezentacije Srbije, Ace Kovačevića na kraju prvenstva, u kojoj ističe značaj prisustva dece na tribinama.

- Napunili smo Arenu pet puta, mnogo dece je na tribinama, to je ogromna stvar koja je učinjena za ovaj sport - rekao je selektor posle istorijskog četvrtog mesta našeg tima.

Prizvuk nade i poziv na buđenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online