Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.03.2016.
04:14
A. Vučićević - Vesti A

Rane na koži, ožiljci na duši

Učenice osnovne škole iz Subotice pokrenule su peticiju kako bi svoju drugaricu Galu Savić (11), obolelu od retke bolesti koja na koži stvara rane, izbacile iz razreda.

Facebook/Gala Savić
Nemilosrdne drugarice neće da je gledaju: Gala Savić

Galina majka Đorđija Aksentijević strahuje da bi njena kćerka zbog toga mogla da odustane od redovnog školovanja.

- Problemi su počeli sa polaskom u peti razred kada je deca trebalo da menjaju učionicu za svaki predmet. To je za moju Galu velika smetnja, jer se otežano kreće. Zbog toga je uprava škole, na moju inicijativu, odlučila da to odeljenje ostane u jednoj učionici, što je zasmetalo nekim učenicama kod kojih izgled Galine kože izaziva gađenje. Od tada su počeli da je šikaniraju, odbile su da na zajedničkoj školskoj fotografiji budu u njenoj blizini - ispričala je za "Vesti" majka.

Kakvom sve ponižavanju je Gala bila izložena svedoči i sadržaj ceduljice koju je zatekla u razredu kada se nakon višednevnog izostanka vratila na nastavu. Na papiru je pisalo: "Molim te, nemoj sutra da dođeš u školu!".

Rijaliti programe na stub srama

Sociolog Dalibor Petrović smatra da dostupnost mnoštva informacija negativno utiče na razvijanje moralnih načela kod dece.
- Plasiraju nam se rijaliti programi, instant zvezde, nerealni ideali lepote... Roditelji ne mogu u potpunosti izolovati decu od takvih sadržaja jer su oni svuda oko nas. Kompletno društvo treba da se angažuje da bi se rijaliti programi i slični sadržaji stavili na stub srama. Samo tako iz dece će izrasti kvalitetniji, saosećajniji i moralniji ljudi - objasnio je Petrović.

Galina majka kaže da je uprava OŠ "Ivan Goran Kovačić" ozbiljno reagovala tek kada je šteta učinjena.

Direktor škole Nenad Mirkov, međutim, tvrdi da su roditelji devojčica koje su pokrenule sramnu peticiju odmah pozvani na razgovor i da su bili šokirani.

On smatra da ne treba svu krivicu svaljivati na školu "jer nastavnici ne mogu biti upućeni u svaki postupak učenika, niti su oni jedini odgovorni za vaspitavanje dece".

Slučaj iz Subotice samo je jedan u moru primera vršnjačkog nasilja u Srbiji od kojih su neki završili tragično.

Aktuelno i u regionu

U jednoj osnovnoj školi u Varaždinu trinaestogodišnja devojčica svakodnevno je izložena maltretiranju svojih drugova iz odeljenja. Kada više nije mogla da to izdrži, isekla je samu sebe što je njenoj majci bio znak za uzbunu. Tek kada je u kanti za đubre pronašla oproštajno pismo svoje ćerke koja je planirala samoubistvo, majka je obavestila školu. Sarajevo je početkom godine uzdrmalo samoubistvo Mahira Rakovca, koji je skokom sa osmog sprata zgrade, prekinuo višemesečno nasilje školskih drugova koje je kulminiralo kada su ga silovali oklagijom u školskoj kuhinji.

Aleksa Janković iz Niša ubio se nakon višemesečnog maltretiranja svojih vršnjaka. Njegova smrt bila je povod pokretanju akcije za donošenje zakona koji bi predviđao oštrije kazne za đake, profesore, ali i roditelje koji nisu ništa učinili da spreče nasilno ponašanje među decom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online