Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.03.2016.
21:11
D. N. Petrović - Vesti A

Zaradu zida u zavičaj

Poreklom Tutinac, Lokman Mujanović (40), u Nemačku je stigao sa 15 godina, u ovoj zemlji završio je školu, postao je građevinski inženjer, zaposlio se, zasnovao porodicu, osnovao svoju kompaniju, razvio biznis i zaradio puno novca...

Ulaže u rodno mesto: Lokman Mujanović

Kada je na bogatom "zapadu" trebalo da uživa u plodovima svog višegodišnjeg rada sa puno odricanja, Loko, kako ga danas zovu njegovi Tutinci, odlučio je da se vrati u rodni kraj, na Pešter, u nekada siromašni i nerazvijeni Tutin, a danas u opštinu sa možda najintenzivnijom gradnjom u Srbiji.

Slađe kod kuće

- Imam i nemačko državljanstvo, u ovoj zemlji imao sam firmu sa 50 zaposlenih, zarađivao mnogo više, a manje radio nego ovde u Tutinu, ali sam ipak odlučio da se vratim i da, zajedno sa braćom, svoje znanje, iskustvo i zarađeni novac uložim u rodni kraj i tako pomognem mom narodu, Tutinu i Srbiji, to mi je sada najbitnije. Slađe mi je kod kuće jedan zarađeni dinar nego u inostranstvu 10 - priča Lokman i dodaje:

Izložbeni salon od 6.000 kvadrata

- U Tutinu sam otvorio firmu Sejdo-impeks i počeo sa 20 kvadrata, posao se naglo razvija, krenuo sam sa nekoliko objekata za prodaju građevinskog materijala u Tutinu i Novom Pazaru, gradim zgrade i poslovne prostore, povremeno odem do Nemačke, završim posao koji tamo imam i odmah se vraćam u Tutin, uskoro ću se kompletno vratiti, vratiće se i moja deca, ćerka i sin, koji su najbolji matematičari u pokrajini Hesen - naglašava ovaj tutinski preduzetnik.

Želja poslovna imperija

Kompanija Sejdo-impeks trenutno zapošljava 30 radnika, uskoro će zaposliti još 50, u Tutinu gradi najveći izložbeni salon građevinskog materijala u Srbiji, površine 6.000 kvadrata.

- U okviru tog objekta biće restoran i dečja igraonica, jer tako se radi u inostranstvu. Supružnici dođu da razgledaju i kupuju, a deca se igraju u igraonici, zatim ručaju i odu zadovoljni. Uvodimo evropske standarde - kaže Loko i dodaje da trenutno sa svojim partnerima gradi poslovno-stambeni objekat površine 14.000 kvadrata, a da uskoro počinje izgradnju fabrike za proizvodnju građevinskog materijala u kojoj će se zaposliti još 50 radnika.

- Razvijamo se polako, pažljivo biramo kadrove, neke i sami stvaramo. Imamo veliku pomoć države Srbije koja brine o svojim privrednicima. Zaista, Srbija nam pomaže raznim programima podrške i subvencija i stimuliše razvoj privatnog sektora na pravi način. Tako to rade ozbiljne zemlje, zbog toga ostajem u Tutinu i Srbiji, želja mi je i da u mom rodnom kraju izgradim poslovnu imperiju - ističe Mujanović i posebno naglašava:

- Sve što imam uložiću u moj rodni kraj i moj Tutin. Oni koji hoće da rade i ovde imaju posla, a oni koji neće - kukaju. Želeo sam da mi deca rastu u zdravoj sredini, da stvaramo ovde, da uposlimo svoje rođake, komšije i prijatelje... Za sada u tome u potpunosti uspevamo i srećni smo zbog toga - poručuje ovaj povratnik iz Nemačke.

Veliko gradilište

Do pre 15 godina Tutin je bio kasaba i najsiromašnija opština u Srbiji iz koje je odlazio "ko god je imao gde da ode". Oko 20.000 žitelja ovog dela Peštera danas živi i radi u zemljama EU, Americi, Kanadi i Australiji.... Mnogi su uspeli u dijaspori i deo ili sav zarađeni novac sada ulažu u rodni kraj gde su opština i Vlada Srbije širom otvorili vrata povratnicima. Tutin je danas srednje razvijena opština sa puno kranova i investitorima koji ulažu u stanove, nove pogone, poljoprivredu, turizam.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online