Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.05.2016.
18:29
J. Arsenović - Vesti A

Večni pogled na rodnu Šumadiju

Na Oplencu je danas uz državne počasti sahranjen knez Aleksandar Karađorđević, najstariji sin namesnika Pavla Karađorđevića i kneginje Olge.

Tanjug
Ponosio se svojom Srbijom: Ispraćaj kneza Aleksandra Krađorđevića na večni počinak

Pored porodice, članova dinastije Karađorđević, poslednjem ispraćaju kneza Aleksandra prisustvovali su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici vlade, diplomatskog kora i evropske aristrokratije sa kojom je pokojnik bio u rodbinskim i prijateljskim vezama.

Zvali su ga Šulc

U detinjstvu knez Aleksandar je imao nadimak Šulc. Kako je svojevremeno u razgovoru za "Vesti" evocirao uspomene kraljević Tomislav, Aleksandar je poneo ovaj nadimak zato što je posebno voleo nemačku književnost, posebno Getea. Sudbina je htela da je u Drugom svetskom ratu kao pilot britanskog RAF-a ratovao protiv Nemaca.

- Mnogo smo razgovarali o njegovom, može se reći trnovitom putu, kao što je i bio životni put svih naših Karađorđeva. Ono što sam video u njemu, što sam osetio jeste vera u boga, ali i vera u srce. Zračio je toplinom i ljubavlju prema svim ljudima - besedio je nad odrom episkop šumadijski Jovan koji je, uz sasluženje vladike australijskog Irineja, služio zaupokojenu liturgiju i opelo.

Knez je sahranjen u porti crkve Sv. Đorđa, u okviru Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu, i prvi je Karađorđević koji će počivati van kripte, gde inače počivaju njegovi roditelji i mlađi brat Nikola. To je bila kneževa izričita želja, kako je za "Vesti" potvrdio njegov dugogodišnji lični sekretar Srđan Stanišić.

- Kada je birao mesto za večni počinak rekao je da je baš ono što je hteo, jer sa tog mesta može da vidi svoju Šumadiju - kaže Stanišić.

Dostojanstveni knez se celog života upravo tako i osećao - kao Srbin-Šumadinac, iako je rođen van otadžbine, u britanskom Vajtlodžu, a najveći deo 92 godine dugog života proveo u nametnutoj emigraciji - od Grčke, Egipta, Kenije, Francuske, u čijem glavnom gradu je i preminuo 12. maja.

Za sebe je govorio da je pre svega Šumadinac, pilot, pa tek onda knez. Pilotiranjem se bavio kao dobrovoljac britanskog RAF-a, da bi iz Drugog svetskog rata izašao sa 1.000 sati borbenog leta.

Značku sa krilima RAF nije skidao sve dok 2001. nije dobio srpska. Sa srpskim kolegama pilotima u par navrata je i nadletao Šumadiju, a iz dubokog pijeteta prema pokojnom knezu, skromni drveni kovčeg prekriven državnom zastavom Srbije, u oplenačku crkvu su uneli pripadnici 98. vazduhoplovne brigade u Lađevcima. Do grobnog mesta, po kneževoj želji, kovčeg su nosili njegovi seljaci - Šumadinci, u prepoznatljivim narodnim nošnjama.

Sin Dušan oprostio se nad grobnim mestom stihovima koje je izgovorio na engleskom, na kojem se služio i jedan deo liturgije u crkvi.

Knez Aleksandar je dobro govorio srpski, pisao na ćirilici, bio aktivan u crkvenim odborima SPC u inostranstvu, osuđivao bombardovanje Srbije i otcepljenje Kosova. Kada se 2000. godine vratio u Srbiju kao slobodni građanin, bez etikete da pripada izdajničkoj porodici, on se svojim Srbima izvinio za zabludu jugoslovenstva u koju su ih uveli Karađorđevići.

Direkatan potomak Karađorđa

Sa suprugom Barbarom sklopio je i crkveni brak i to kao prvi Karađorđević koji je to učinio u Srbiji, u crkvi u Topoli, staroj crkvi smeštenoj na imanju Karađorđa - njegovog čukundede. Osim što je bio direktan potomak vođe prvog Srpskog ustanka, knez je imao i krvi ruske carske loze Romanovih, kneževske Demidova, kao i grčkih i danskih kraljeva i kneževa.

 

Dva puta se ženio

Na poslednji ispraćaj došla je njegova supruga Barbara, princeza od Lihtenštajna, kojoj je i predata državna zastava sa kovčega. Knez se dva puta ženio. Iz prvog braka sa italijanskom princezom Marijom Pijom od Savoje ima sinove Dimitrija, Mihajla, Sergeja i Jelenu. U drugom braku je dobio sina Dušana koji je sa polubratom Sergejom, juče i jedini od dece prisustvovao poslednjem ispraćaju oca.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online