Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.06.2016.
22:30
S. M. Tomić - Vesti A

Srpski šeširi u Francuskoj

Prva dama iz Srbije koja je završila Akademiju mode u Parizu bila je Ana Petrović koja je 1921. otvorila salon u šešira u Šafarikovoj ulici, u Beogradu. Beograđanke su između dva svetska rata volele da kupuju šešire. Ali sredinom minulog veka odeća iz masovne proizvodnje i sve brži život potiskuju šešire sa ulica na filmsko platno i među džet-set. Danas se u Srbiji na prste mogu izbrojati zanatlije koji i dalje ručno izrađuju šešire.

V. Sekulić
Vida Branković sa fascinatorom

Na trgu u Sremskim Karlovcima vikendom prođe sijaset turista. Smenjuju se đačke ekskurzije, poslovne delegacije, Japanci sa fotoaparatima, a niko ne zaobilazi najbolji sladoled u gradu, čuvene karlovačke kuglofe i ručno rađene šešire.

Penzionerka Vida Branković zimi pravi šešire, a leti ih prodaje. Ručno rađeni šešir mora da ima vek trajanja od 10 do 15 godina, za razliku od onih iz masovne proizvodnje.

Razigrana frizura

- Šešir se nosi centimetar iznad ušiju, mora biti dubok, jer ako stoji navrh glave, znači da je premali. Šešir ne sme ni da steže i ostavlja crte po čelu. Što je šešir klasičniji, to frizura treba da bude razigranija. Takođe, u zatvorenom prostoru dame ne skidaju šešire - objašnjava Vida pravila pri nošenju ovih modnih dodataka.

- Šešire radim godinama, a samouka sam. Godinama sam radila u administraciji, a kad su devedesetih propadale firme i ja sam ostala bez posla. Onda sam 10 godina putovala u Rumuniju i donosila porcelan koji sam prodavala u radnji, ali i taj posao je propao prvih godina 21. veka. Onda sam noću tako razmišljala šta bih mogla da radim, a nekako me je sve vuklo šeširima. I tako sam počela, malo sam učila od drugih, ali uglavnom sama - objašnjava Vida za "Vesti".

V. Sekulić
Devojčice su česte mušterije


Danas materijal naručuje preko interneta.

- Jedno vreme u Srbiji ništa nije moglo da se kupi. Burlap je vrsta trave i stiže sa Filipina, ukrasne trake i ptičje perje iz Kine, a neke cvetove pravim sama od ljuštike kukuruza. Kupujem engleske časopise, pratim trendove i mogu da živim od toga. Zimi pravim 3-4 šešira za dana, ali svaka tri dana moram da se odmorim, pa onda opet - priča Vida.

Ona pravi šešire i fascinatore, koji u inostranstvu koštaju od 30 do 300 evra, dok njen košta samo 10.

- Najviše ih kupuju Francuskinje. Od naših, Novosađanke retko nose šešire i to samo klasične, a Beograđanke su hrabrije, one kupuju i fascinatore. Kad strankinje vide koliko su jeftini šeširi, odmah kupuju po dva-tri, a meni dobro dođe zarada uz penziju. Nedavno sam otišla u vegetarijance, jedem samo povrće i tako se snalazim.
 

Kraljevski kolač

Karlovački kuglof je poznat širom Srbije. To je najstariji modelirani evropski kolač, a nekada je krasio samo kraljevske i vlastelinske trpeze. Najstarija pronađena modla je rimska i datira iz 2. veka nove ere, a nađena je u okolini Beča. Najpoznatiji su jafa, bečki, zaher, vinski i alzaški kuglof. Vinski kuglof se uglavnom pravi sa bermetom, cimetom i smokvama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online