Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 18.09.2016.
13:02 >> 14:47h
Tanjug A

Završena šetnja od Slavije do "srca grada"

Koncertom na Trgu republike završen je zvanični deo Parade ponosa 2016, koja je protekla bez incidenata, a jedan od organizatora Boban Stojanović poručio je da ovo nije bio samo praznik ponosa LGBT zajednice, već svih onih koji ćute i trpe jer se osećaju nemoćnim.

Tanjug
Povorka krenula sa Slavije

Stojanović je okupljenima na Trgu Republike poručio da je danas praznik ponosa svih radnika koji ćute i trpe plašeći se da ne izgube parče hleba, Roma koji ćute i trpe jer niko ne želi da čuje kako žive, osoba sa invaliditetom, ali i žena žrtava nasilja.

- Svima njima želimo da kažemo da vredi boriti se i živeti i da verujemo da ljubav menja svet. Mi smo svi heroji, ova zemlja i grad su naši - rekao je Stojanović.

Tanjug
Boban Stanojević sa Natašom Bekvalac

On je naveo i da je svaki održan Prajd za njega najveći mogući dan jer su se za svaki dugo borili, da sve protekne bez incidenata i da se pošalje poruka da je život ovde i sada moguć.

- Ovo je pre 15 godina bio krvav trg pri pokušaju prog Prajda, a vidite nas danas - rekao je Stojanović.

Okupljenima se obratila i Kristina Kastelec iz organizacije "Da se zna" koja je rekla da se danas oseća slobodno i ispunjeno, ali da se ne sme zaboraviti šta se dešava preostalih dana u godini.

- Ponosna sam što sam deo promena društva na bolje - navela je ona.

Okupljenima su poruke podrške i čestitke na uspešno organizovanom Prajdu poslali organizatori Prajda iz Norveške, koji su rekli da im je bilo drago što su danas bili deo beogradske Parade ponosa.

Tanjug
I Marina Perazić zabavljala učesnike Prajda

U muzičkom delu programa na Trgu republike nastupile su Marina Perazić, Nataša Bekvalac i Bojana Stojmenov.

Parada ponosa krenula je sa Slavije, a početak šetnje proglasila je kuma Prajda Mirjana Karanović, koja je rekla da svako nađe način da se oslobodi straga i svoj prostor slobode.

- Ljudski život je dragocen, a pravo da ga živmo slobodno je neprikosnoveno - poručula je Karanović.

Tanjug
 

Učesnici Parade zaustavili su se na Terazijama, kod Spomenika obešenim rodoljubima, kako bi odali izrazili solidarnost sa pripadnicima LGBT zajednice širom sveta. 

- Ovde smo da izrazimo solidarnost sa pripadnicima LGBT zajednice iz celog sveta koji su napadani i prebijani samo zato što su LGBT - poručili su organizatori. 

Učesnicima su se obratili LGBT aktivisti iz Turske koji su poručili okupljenima da je Prajd u Beogradu velika stvar i da su LGBT prava univerzalna. 

Tanjug
 

- Verujte mi, bićemo slobodni - poručila je aktivistkinja iz Turske. 

Na paradi učesvuju brojni aktivisti, koji nose zastave duginih boja i obeležja LGBT zajednice, a prisustvuju i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, gradonačelnik Siniša Mali, šefica Pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Tanjug
Ana Brnabić i Siniša Mali na Paradi ponosa

Tu su i strani ambasadori u Srbiji - šef delegacije EU Majkl Devenport, amabasadori SAD, Nemačke i Italije, Kajl Skat, Aksel Ditman, Đuzepe Manco, te šef Delegacije UNHCR Fridrih Šoder.

Na paradi su i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, lider DS Bojan Pajtić, Marko Đurišić iz SDS.

Kako su preneli mediji šetnja je protekla bez bez incidenata. Učesnici parade prošli su Ulicom kralja Milana, od Slavije do Trga republike, a trasu obezbeđuju jake policijske snage.

Tanjug
I ove godine Paradu ponosa obezbeđuju jake policijske snage

Mediji spekulišu da je na ulicama Beograda zbog Prajda oko 5.000 policajaca. Gradonačelnik Siniša Mali je rekao da je oko 250 komunalaca na trasi šetnje i da je sa te trase prethodno uklonjeno 800 kontejnera. Mediji takođe prenose da na paradi učestvuje oko 1.500 ljudi.

Priveden muškarac

Policija je oko 12 i 30 kod hotela Moskva u centru Beograda privela muškarca, koji je u prvom trenutku izgledao kao pripadnik policije. On je bio u maskirnim pantalonama i u beloj maijici s grbom koji je podsećao na policijsku značku, najpre je pretresen, a zatim odvezen policijskim kolima uz rotaciju. Navodi se da je reč je o osobi koja ima policijski dosije zbog učešća u neredima u ranijim sličnim prilikama, dok u Birou za informisanje MUP Srbije kažu da za sada nemaju informacije o tome da je neko priveden. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online