Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.09.2016.
03:00
A. Vučićević - Vesti A

Vučićeve "veće plate" su bajke za narod

Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić najavili su da bi do kraja sledeće godine prosečna plata u Srbiji, koja trenutno iznosi 370 evra, mogla da poraste na 450 evra. To znači da bi prosek primanja u Srbiji dve godine kasnije bio veći za oko 8,5 posto. Privrednik Milan Knežević kaže da nema govora o ovakvom rastu plata.

A. Čukić
Koliko je realan rast Zapada u Srbiji?

- Podatak da je prosečna plata u Srbiji 370 evra dobijen je na osnovu podataka o platama u javnom sektoru. Iz statistike su potpuno eliminisane plate kod preduzetnika, a kao razlog za to navodi se da su one nepouzdan izvor. Ako bi se dodale statistici i te plate, a znamo da su one katastrofalne, prosečna plata u Srbiji ne bi prelazila 260 evra - objašnjava za "Vesti" Knežević.

Preti inflacija

Ekonomista Milan Kovačević ističe da rast plata može da dovede do inflacije, kao i smanjenja investicija.
- Nama privredni rast koji će biti ove godine dva odsto, a dogodine tri odsto ne dopušta veći rast zarada. Dakle, nije realan rast zarada u našim uslovima - kaže Kovačević.

On dodaje da su zahvaljujući eliminaciji preduzetnika izvedeni lažni podaci.

- Ja ne mogu da verujem da su eliminisali čak 300.000 preduzetnika. Nemamo realne pokazatelje o stvarnim platama, tako da je tih 450 evra samo bajka - zaključuje Knežević I objašnjava da je suludo pričati o tome šta je potrebno da bismo povećali plate sa 370 na 450 evra, kada NI tih 370 evra ne postoji!

- Mi moramo da se napregnemo da dođemo do tih fiktivnih 370 evra - kaže Knežević.

Stručnjaci ne veruju u predviđeni rast zarada, a privrednici ukazuju da porast plata mora da prati rast proizvodnje i potrošnje.

- Ako imate rast proizvodnje i prodaje, onda ćete imati i rast plata - kaže Amelija Pavić iz Američke privredne komore u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2016. 21:45
Стара народна изрека каже: "Ко с ђаволом тикве сади о главу му се обијају". Блер и Клинтон су му "пријатељи", а он "наш вођа" је пријатељ наших непријатеља. Да се мало подсетимо историје. Пре трагичних дешавања око Сребрнице и у самој Сребрници овај исти Клинтон муслиманском вођи Изетбеговићу саопштио колико хиљада муслимана треба да страда да би Америка ратовала на њиховој страни? То је била ствар договора, а обичан народ им је у свему овом потпуно небитан и третира се као марва. Догађаји пре и после тога ово само потврђују. Да ли се неко још сећа збивања око Маркала, Рачка или можда Вуковара? Превише је сличности да би било случајно. Америка има у томе богато искуство. Од 1945 до данас су водили 148 "правих" ратова и били мирођија у скоро свим локалним сукобима"ниског" интензитета. За сваки је требало смислити повод и уједно оправдање да се руке окрваве, а да формално правно буди чисте.
Četvrtak 22.09.2016. 15:49
Medijski aparat vucica nista drugo i ne cini u Srbiji osim da siri i lobira "mir, stabilnost i normalan" zivot ali daleko od istine - lazima, obmanom i manipulacijom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online