Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.09.2016.
16:27
S. Kapetanović - Vestionline A

Ima neko moderniji od Vučića, samo mu nisu javili

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević je za samo par meseci svog rada uspeo da uoči da u školama u Srbiji nedostaje seksualno obrazovanje i da je vreme da na tim časovima đaci zaparavo nauče šta je život. Novi ministar se založio da ovaj predmet što hitnije uđe u škole, pa će u 21. veku đaci u Srbiji biti seksualno obrazovani, a informatiku će, uzgleda, naučiti u nekom drugom veku.

Tanjug
Tek stigao, a predlozi samo pljušte: Mladen Šarčević

Zaboravio je ministar da se njegov premijer od pre pola godine intezivno bori za novi izgled školskih toaleta koje, po savetu roditelja i nastavnika, u nekim školama đaci mogu da koriste “samo ako moraju”.

Čiste i okrečene učionice nisu uslovi koji se podrazumevaju u svim školama, a o opremeljenosti nastavnih kabineta bolje da ne pričamo. Možda je pre uvođenja osnova seksa ministar trebalo da proverio da li svaki kabinet biologije ima mikroskop a kabineti fizike i hemije laboratorije u kojima đaci mogu da vrše eksperimente, ili se svi predmeti predaju u jednoj učionici a mikroskop, kostur čoveka, skelete životinja… vide samo na slikama? 

Bolje da je proverio ima li svaka škola fiskulturnu salu, za šta se njegov premijer zalagao i obećavao u predizbornoj kampanji i da li deca imaju priliku da treniraju sportove koje žele ili su od malih nogu podeljena one koje imaju novca a ne žele da treniraju i one koji žele, a ne mogu da plate? Daleko smo i od toga da nam škole imaju bazene, ali se Šarčević nije dosetio da bi dobar plan besplatnog korišćenja bazena na opštinskom novou pomogao svoj deci da nauče da plivaju. 

Izgleda da je za našeg ministra seksualno obrazovanje važniji predmet od informatike bez koje je život u ovom veku, kao i bez struje, nezamisliv. Nije se dosetio da predloži da se poveća broj nastavnika i profesora, smanji nezaposlenost, a samim tim i rasterete odeljenja, u kojima bi bilo mesta i vremena da se deca edukuju o zdravlju, zdravom životu i načinu da se izbore u trci sa vremenom i krize prevaziđu bez opojnih sredstva. 

Kako to da ministar nije predloži predmet u kojem bi deca zavolela sebe i naučila koliko su narkotici štetni i kako da ih u savremenom dobu, kada ih mogu nabaviti na svakom koraku, zaobiđu i ne probaju? Njemu je problem seksualnog neznanja bitniji problem od narkomanije koja je zahvatila i osnovce. 

U momentu se zapitam da li je naš novi ministar išao u školu, i ako je išao, kako se ne seća poglavlja iz biologije za peti razred, koje detaljno govori o reprodukciji čoveka u kojem se svako dete još sa 12 godina moglo seksualno edukovati i da li je upoznat da je još pre tri godine u veliki broj srednjih škola u Srbiji uveden izborni predmet “Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju"?

I dok traje bitka naprednjaka da ne budemo, kako tvrde, lenji već da više radimo i još više radimo, ja se bojim da će se naš novi ministar obrazovanja ugledati na Britance i predložiti da se u škole uvede predmet "Prostitucija“, kao što je to uradio britanski liberal Denis Parsons koji smatra da bi u školama trebalo više razgovarati o prostituciji kao potencijalnoj karijeri za đake, te bi se taj problem rešio nuđenjem  prostitucije kao izbora zaposlenja.

Nakon burnih reakcija u javnosti zbog ovih reči, sam Parsons izjavio je da su njegove reči pogrešno protumačene, pa se nadam da će se i naš ministar obrazovanja, dozvati pameti i prestati da bude savremeniji od premijera. Valjalo bi da shvati da je seksualno obrazovanje u našim školama poslednji predmet koji bi trebalo uvesti, i da postoje veći problemi za koje je postavljen da ih rešava.

E, da, umalo da zaboravim! Tokom svog školovanja nisam imala seksualno obrazovanje, pa se pitam šta je to što još nisam saznala i naučila? Zato predlažem ministru da, dok premijer vraća dualno obrazovanje, on vrati “Večernju školu”, pa da i mi koji nismo imali taj predmet, naučimo propušteno.

POVEZANE VESTI

Petak 30.09.2016. 18:56
Mozda ce bolid iz Bugojna dati konstruktivan predlog "ministru"da angazuje Cicolinu da sa svojom ekipom odrzi I neki cas prakticne nastave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online