Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 24.10.2016.
09:37
gradskibiro.rs, Vestionline A

Uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji otvara mnoga pitanja

Predsednica Unije sundikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković ocenila je da uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji otvara mnoga pitanja, pre svega da li će biti više tehnoloških viškova u prosveti i dodala da su potrebne promene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji bi pravno uredio odnose izmedju škola, poslodavaca, učenika, roditelja i zaposlenih.

wallpaper-kid.com
Tri dana u školi, dva na praksi - može li se to ovde izvesti?

- Sistem srednjih stručnih škola posle kojih đake čeka posao, našem obrazovanju nije nepoznat. Nakon Drugog svetskog rata imali smo Škole učenika u privredi, koje su uglavnom podizane blizu velikih fabrika. Nadam se da se ovim ne vraćamo na taj model, jer fabrika je neuporedivo manje sada, nego nekada - rekla je Janković za portal Gradski biro.

Ona je rekla da se o tome kako će izgledati sistem dualnog obrazovanja ne zna mnogo, osim da će se ugledati na inostrane, i to na one u zemljama sa velikim industrijama.

Jasna Janković je istakla da, na primer, u Sloveniji deca uče teorijske predmete tri dana, a dva dana su na praksi, van škole.

- Ako se nešto slično desi nama, onda smo u velikom problemu, jer i ovako imamo viškove zaposlenih (u prosveti) - navela je ona.

pixabay.com
Srpske škole "obolele od uzaludnosti obrazovanja" - posle školovanja ostaju samo tražioci posla

Prema njenim rečima, potrebna je promena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

- Koji profili će imati dualno obrazovanje? Kako ćemo za kratko vreme, jer se očekuje da će se dualno obrazovanje uvesti već od naredne školske godine, uspeti da pravno, a i formalno ispunimo sve uslove za neometani rad škola? Hoćemo li dobiti armiju tehnoloških viškova ili ćemo konačno misliti i na zaposlene, kroz prekvalifikaciju ili otpremnine? Mnogo je pitanja, čije odgovore čekamo - navela je Janković.

Ona je najavila da će USPRS u novembru napraviti okrugli sto i pozvati sve relevantne i zainteresovane strane - predstavnike Nacionalnog prosvetnog saveta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razovoja, privrednike, direktore i nastavnike u čijim školama se već deca dualno obrazuju, kako bi se dobilo više informacija i parametara o ovom pitanju.

- Svi mi koji radimo za obrazovanje, svesni smo da se nešto mora menjati i preduzeti. Tu smo da razgovaramo i nadjemo najbolje rešenje - navela je Jasna Janković.

Na pitanje da li će dualno obrazovanje doprineti da mladi lakše nadju posao i da zaposlenost bude niža, Jasna Janković je rekla da su "srpske škole obolele od uzaludnosti obrazovanja, jer posle završetka školovanja, imate samo tražioce posla".

- Međutim, ne bi valjalo da zaposlenost učenika bude neznatno veća, a nezaposlenost nastavnika, ogromna. To bi samo povećalo glavobolju koja već traje - istakla je Jankovićeva.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2016. 09:48
otvara...kao na primer kako je prva lopata dobila diplomu,kako je slina postala doktor...
Sreda 26.10.2016. 17:17
Ова прича као да је Тито и даље жив. Полази од своје позиције уместо да се сагледа будућност. Па шта ако постоји вишак запослених. Па ваљса је битније да се образују деца у складу са савременим потребама него да наставници задрже посао. У Норвешкој избацују свеске и оловке из наставе а наш синдикат занимају само прашак и полутке. Уместо да раде на усавршавању стручниг кадра, и праћењу нових тенденција њима је најбитније да задрже исти број наставника. Па толике фабрике се затвориле и људи отишли на улицу па шта. Могу и наставници. Ваљда је најбитније да ова земља има будућност. Сада, ја сумњам да ће ови моћи да спроведу ово јер су и они купили дипломе, и немају појма ни о чему, већ су научили пар фраза које понављају као папагаји. ми имамо толике техничке школе којима би ово и било намењено, само не знам где ће толики ђаци да иду на праксу када се ништа не производи, ради и сл. могу само да се дуално образују цариници јер ми све из Кине увозимо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online