Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Povreda na radu, pa otkaz

Obespravljenost radnika u Srbiji potvrdio je novi slučaj u pogonu fabrike Leoni u Prokuplju, odakle je Stefan Iskrenović (21), posle povrede na poslu, izbačen na ulicu.

pixabay.com
Stefan Iskrenović se još opravlja (Foto: Ilustracija)

Od nemačke kompanije traži odštetu, a poslovodstvo uzvraća da je postupalo po zakonu i načelima humanosti. Slučaj ovog mladića nalik je otkazu koji je južnokorejska Jura uručila Nišlijki Violeti Petrović, oboleloj od kancera, a kojoj je tek velika medijska halabuka produžila ugovor o radu. Ponavljanje ovakvog odnosa prema srpskim radnicima je nametnulo pitanje zašto država ćuti dok inostrani investitori rade šta hoće.

Predsednica Asocijaciju slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da ako išta može da bude gore, slučaj Leoni je gori od otkaza zbog teške bolesti jer je reč o povredi Iskrenovića na radu.

- To što se u Leoniju pravdaju da su plaćali banju i dali jednokratnu pomoć ih ne opravdava. Van pameti je zbog povrede na radu izbaciti radnika, ali je i pitanje šta je van pameti, ako vidimo koliko je premijer snishodljiv prema stranim investitorima, što je više nego ponižavajuće za radnike - ističe Ranka Savić, podsećajući da predsednik Vlade dovodi strance pred novinare i priča kako kleči i moli ih da ulažu u Srbiju. To ponašanje se, kaže, održava i na rad inspekcije.

(Ne)poštovanje zakona

- Investitori su iz civilizovanih zemalja, pa ako ne poštuju naše zakone, znači da nemamo uređenu državu. U razvijenom svetu institucije ne zavise od premijera, a dok kod nas ne bude tako, teško nama - navodi sagovornica "Vesti", ističući da slučajevi radnika koji su dobili otkaz ne mogu više rešavati pojedinačno i kroz medije, već sistemski.
Čelnica ASNS se nada da neće biti pritiska na pravosuđe, pa će radnik iz Prokuplja dobiti spor protiv Leonija.

Stefan Iskrenović je, inače, bio je jedan od 16 najboljih mladih odbojkaša u zemlji, a povređen je kad je krajem 2015. izletela mašina dok je radio. Usledila je pogrešna dijagnoza, pa nova s kojom nema prava na banjsko lečenje i mada se takve povrede saniraju za nekoliko meseci, on se i dalje leči. Zbog greške lekara, kažu u Leoniju, dobijali su papire u kojima je pisalo laka telesna povreda, pa su uz standardnu zaštitu i osiguranja Stefanu nudili i posebnu pomoć i plaćanje lečenja. Poslednju ponudu, isplatu 5.000 evra i još dva meseca banjskog lečenja nije prihvatio, pa mu posle devet meseci od povrede nisu ponudili novi ugovor.
 

Humanost na dugom štapu

Učestali otkazi primorali su ASNS i Savez samostalnih sindikata da reaguju u cilju zaštite radnika. Savić objašnjava za "Vesti" da je ASNS podneo inicijativu za promenu člana Zakona o radu kojim bi se sprečilo da teško bolesni radnici dobiju otkaz.
- Rečeno nam je da nemaju ništa protiv takvog člana, ali parlament treba da počne sa zasedanjima, a ako opet bude vanrednih republičkih izbora, biće to na dugom štapu - kaže Savić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online