Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.02.2017.
18:01
S. Pavlović A

Vekovi u duborezu

Nataša Petrović (40) iz sela Ranovca, kod Petrovca na Mlavi, jedna je od retkih žena u Srbiji koja se bavi duborezom i izradom ikonostasa na pravoslavnim crkvama, restauracijom ikona i ramova.

S. Pavlović
Ponosna na svoje delo: Nataša Petrović ispred Vrata hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici

- Ovim poslom bavim se 16 godina i uradila sam 12 ikonostasa koji krase naše svetinje. Za jedan mi treba pola godine rada. Prvi sam uradila za crkvu Svetog Marka u Pankovu, u Petrovcu na Mlavi. Srećna sam što se moje rukotvorine sve više traže. Počela sam slučajno gledajući oca kako radi stolariju - kaže Nataša.

Dar od Boga

- Bog me je obdario i svakom duborezu i ikonostasu se obradujem, a najdraža mi je ornamentika koju sam uradila za vrata Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, zatim lajsne i duborezi na zgradi opštine grada Beograda i ikonostas na manastiru Manasiji.

Blagoslov vladike

- Pre izrade ikonostasa zakaže se razgovor sa protom koji pozove vladiku i da blagoslov. To me posebno motiviše da radim - veli Nataša.

Nataša je posebno ponosna na ikonostas Svete Petke na crkvi u Bondiju kod Pariza.

- Kad su me pozvali nisam mogla da verujem, ali sam ga završila u roku i na obostrano zadovoljstvo. Ovih dana okupirana sam izradom ikonostasa na svetinju Svetog Zaharija i Jelisavete u Lučici kod Požarevca. Toliko volim ovaj posao da bez njega ne mogu - priča ova vredna žena.

Odrasla je u porodici koja se bavila stolarijom i to je po njenim rečima bilo presudno za njen dalji rad na ikonostasima i duborezima. Ima posla, pa sve ne može da postigne.

- Počela sam posle Sajma nameštaja u Beogradu 2001. godine. Videla sam vitrinu koja mi je zbog zanimljivih detalja zapala za oko. To su bile ruže u duborezu. Došavši kući pronašla sam mamine zavese i goblene koji su me motivisali. Od oca sam uzela prerađene daske, a od jednog stolara iz sela dleto i čekić i tako je sve krenulo - priča Nataša.

Učila od majstora

Budući da je samouka i da u vreme kada je počinjala internet nije bio razvijen, informacije o ljudima koji se bave duborezom nalazila je u novinama. Stupivši u kontakt sa njima, naišla je na dobre reakcije jer su svi bili voljni da pomognu i daju savete.

Nedavno je Ministarstvu privrede predala sve što je potrebno da bi dobila sertifikat sa kojim bi mogla da predaje u neku školu i da drži privatne časove.

- Radujem se i jedva čekam. Počela sam da pripremam i koncept kako bih to radila - kaže Nataša.

Osim ikonostasa, Nataša u duborezu radi pevnice, hranilice, tronove, trofejno oružje, stilski nameštaj, likove i ornamentiku. Crta ikone, koje radi s velikom ljubavlju i zadovoljstvom.

S. Pavlović
Zaljubljenik u posao: Obraduje je svaki duborez

Simbol badnjaka

- Ikonostase radim od hrastovog i orahovog suvog drveta. Ukrasim ih hrastovom listom, koji simbolizuje badnjak. Ističe da pre izrade zakaže razgovor sa sveštenikom koji poziva vladiku i da blagoslov, uradi se nacrt s objašnjenjima i rad može da počne.

Osim ikonostasa, Nataša u duborezu radi pevnice, hranilice, tronove, trofejno oružje, stilski nameštaj, likove i ornamentiku. Restaurira ikona i ramova, a radi uslužno i za druge stolare.

- Crtam ikone, radim s velikom ljubavlju i zadovoljstvom. Talenat i čvrsta volja su važni - kaže ova darovita žena.

Obuka u fabrikama

- Jedina obuka u radu sa drvetom bila mi je dvomesečni rad u fabrikama nameštaja, Draloni i Dekor u Požarevcu. Mnogo sam naučila od njih - kaže ova nadarena žena za čije je ikonostase i duboreze čula Evropa.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online