Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.04.2017.
00:24
sputniknews, Vestionline A

Srbi i Rusi obnavljaju Hilandar

Završeno je oko dve trećine radova na obnovi onoga što je stradalo u požaru koji je manastir Hilandar zadesio 2004. godine, ali će biti potrebno još pet godina da se završi njegova temeljna rekonstrukcija, prva još od vremena kralja Milutina. Osim države Srbije najviše sredstava za pomoć Manastiru stiže iz Rusije, piše "Sputnjik".

Zadužbina svetog manastira Hilandara
Manastir Hilandar

Najznačajnija riznica srpske kulture

Izgradio ga je grčki monah svetogorac Georgije Helandarios, a manastir Hilandar na Svetoj gori Atoskoj obnovili su Stefan Nemanja i njegov sin monah Sava 1198. godine. Od tada neprekidno živi manastir bio je i ostao jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti. Sa očuvanom najbogatijom kolekcijom originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka, danas predstavlja najznačajniju riznicu srpske kulture uopšte.

Marta 2004. godine vatra je progutala više od polovine Hilandara. Zahvatila je Beli i Stari konak, paraklise. Sve je stradalo do Pirga Svetog Save koji je spasao hilandarsku riznicu.

- Radovi na delu manastira koji je goreo počeli su 2006, do kada je intenzivno rađeno na projektu opšteg plana obnove. Mi smo trenutno na delu koji je izgoreo izveli oko 75 odsto radova i nadamo se da će Beli konak, koji nam je bio glavni cilj, do kraja ove godine biti završen - kaže direktor Zadužbine manastira Hilandar Milivoj Ranđić.

Dijaspora se odazvala na svaki apel

- Naš glavni zadatak u ovoj godini, ako Bog da, biće demontaža kameno-krovnog pokrivača kako bismo zamenili trulu konstrukciju. Trpezarija je povezana sa delom manastira gde je požar i započeo i mestom gde je bila, u građevinskom smislu, njegova slaba tačka, gde zbog slabih temelja dolazi do pomeranja zidova - objašnjava Ranđić i dodaje:

- Realno, negde oko pet godina je potrebno da bi se ovaj ceo poduhvat zaokružio, jer ne izvodimo samo proste građevinske radove, a dosta zavisi i od finansijskih sredstava. Srbija nije zaboravila manastir Hilandar i od kada se desio požar do danas ona uspeva da iz budžeta odvoji sredstva. Nekada je to bio značajniji iznos, došla je kriza, iznosi su se smanjili.

- Takođe, naša dijaspora se odazvala na svaki apel koji je manastir uputio. Što se tiče ljudi koji nisu iz našeg naroda dosta je pomoglo Društvo prijatelja Svete Gore iz Velike Britanije, među njima i princ Čarls i to nije bila samo moralna, nego i materijalna podrška. Ono što bih podvukao je podrška Rusa i Srba koji žive u Rusiji i mi smo iz oba ta izvora primili velike iznose sredstava. Mislim da je pored Republike Srbije, najveća podrška došla iz Rusije - zaključuje Ranđić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online