Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.04.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Država bez duše: Strujni udar ubija sirotinju

Meštani aleksinačkih sela pre nekoliko dana mirno su protestovali ispred zgrade Elektrodistribucije s transparentom "Kome su na savesti ove dve duše?".

Reuters
Tragedija kod Aleksinca razgnevila javnost u Srbiji

Neposredni povod bila je porodična tragedija u selu Glogovac kada su od strujnog udara u dvorištu trošne kuće stradali Marijana Petrović (46) i njen sin Darko (16).

"Jao, sine moj"

Prema svedočenju komšija, majka i sin su stradali zbog kabla kojim su se na divlje prikačili na banderu. Mesec dana pre tragedije, u njihovom siromašnom domaćinstvu isključena je struja zbog dugova, pa su bili primorani da se snađu. Kada se tragedija desila, vetar je oborio kabl.

Darko je pokušao da ga vrati i tada ga je udarila struja, dok je majka bosa istrčala da mu pomogne i tako i sama postala žrtva.

- Čuo sam samrtni vrisak dečaka. Bio je stravičan, tako neljudski da me je izbezumio. Trenutak kasnije čuo sam komšinicu: "Jao, sine moj" - priča Ivica Dimitrijević, njihov komšija.
Tragedija je zatekla oca porodice Srđana Markovića u Beogradu, gde nadniči.

Ostavljeni da umru od gladi

Slična tragedija dogodila se polovinom januara ove godine u Lozoviku kod Velike Plane, kada su smrznuta tela Anke Tufegdžić (80) i njenog sina Živorada (52) nađena u oronuloj kući u kojoj je bila isečena struja, jer zbog siromaštva nisu mogli da plate račune.
Rođaci i komšije rekli su tada za "Vesti" da su umrli od gladi.
- Četiri godine nisu imali struju, ni primanja. Ništa od Centra za socijalni rad nisu dobili. Živorad se lečio u psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, ona je bila stara, ali mesna zajednica nije pomogla - rekla je za "Vesti" Ankina ćerka Dragana Milivojević.
Njen suprug rekao je da su Anka i Živorad imali šporet, ali ne i drva, a da su za sve te godine dobili samo jednokratnu pomoć od 11.000 dinara

Dve sijalice i frižider

- Marijana je bila domaćica, a Darko je tek završio osnovnu školu i upisao se na zanat za mesara. Imam još jednu ćerku koja živi s nama, ali ne radi nigde, pa jedva sastavljamo kraj s krajem. Nemamo veliku potrošnju struje, jer vidite da u dve prostorije naše čatmare imamo samo dve sijalice i frižider, ali računi su se nagomilali - ispričao je nesrećni čovek.

I letimičan pogled na domaćinstvo ukazuje na ogromnu bedu, tako čestu u ovom delu Srbije. To, međutim, nije sprečilo EPS da izda naloge da se mnogima od isključi struja zbog dugova.

- Skinuli su nam strujomere i naplaćivali potrošnju otprilike - žalili su ljudi s protesta u Aleksincu koji navode da je u selu Lužanu zbog starog dugovanja sa elektromreže isključeno čak tridesetak domaćinstava.

M. Karović
Ranka Savić

Makaze ne važe za "elitu"

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), ukazuje da se struja seče sirotinji, ali da se ne seća da je isto rađeno na Dedinju zbog milionskog duga za struju i vodu.

- Vlasnici vila bazene greju na struju, ali račune za raskoš ne plaćaju. To je porazno za naše društvo i državu - komentariše s gorčinom Ranka Savić.

Socijalne karte skupe

ASNS je ponovo uputio dopis Ministarstvu rada i socijalne politike da se konačno krene s izradom socijalnih karti.
- Karte treba da sadrže detaljne podatke o tome šta ko od imovine poseduje, koliki su mesečni prihodi porodice... Sada smo svedoci da roditelji dovoze džipovima decu u vrtić koji ne plaćaju, jer navodno nemaju prihode - podseća Ranka Savić.
Nadležni su, međutim, uvek uzvraćali da je izrada socijalne karte skupa.

Da je u pravu, potvrđuje i nastup premijera Aleksandra Vučića pre dve godine u Skupštini.

- Kada biste videli koliko bogati duguju za struju, a svuda ih je po Srbiji. Pri tom, mnogo više kukaju nego srednji sloj i siromašni - rekao je tada Vučić.

Ranka Savić navodi da se dnevno njihovom sindikatu obraća bar jedan građanin kome izvršitelji dolaze da popišu imovinu zbog duga od dvadeset ili trideset hiljada dinara.

- Ogromne državne pare se bacaju i ne idu onima kojima bi trebalo da budu namenjene kao deo ozbiljne socijalne politike. Tako smo svedoci da najbogatiji, velike firme, biznismeni, popularni pevači, ne plaćaju struju, vodu, porez i da im niko ništa ne može. Tu je primena zakona vrlo selektivna i izaziva ogromno nezadovoljstvo kod većine građana. Zakon se primenjuje samo na malom, nezaštićenom čoveku, tamo gde neće biti posledica - konstatuje Ranka Savić.

pixabay.com

Struje nema, računi stižu

Meštani sela Kamena Gora kod Prijepolja već danima su bez električne energije jer se pod snegom lome drvene bandere postavljene još 1974.
- Strepimo od svakog jačeg vetra ili snega, a sada je dovoljno i da ptica sleti na banderu, pa da je polomi. Ljuti smo na lokalnu vlast i Elektrodistribuciju jer su nam uoči izbora obećali rešenje problema. Ali zato računi redovno stižu i niko u selu ne plaća manje od 3.000 dinara iako struje više nemamo nego što imamo - kaže žitelj Kamene Gore Željko Cmijanović.
Za razliku seljana Kamene Gore, meštani Gornje Košlje kod Ljubovije imaju problem sa zavejanim putevima. Oni su telefonom javili da su u potpunoj snežnoj blokadi.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online