Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.05.2017.
11:33
Vestionline, N1 A

"Pet minuta gromoglasne tišine": Danas je Svetski dan slobode medija

Širom sveta danas se obeležava Dan slobode medija, za koju se ocenjuje da je u Srbiji poslednjih godina u opadanju.

pixabay.com
 

Odluka o obeležavanju ovog dana doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1993. godine kako bi se podigla svest o značaju slobode štampe i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Trećeg maja obeležava se i godišnjica Vindhuške deklaracije o principima slobodne štampe koju je 1991. godine sastavila grupa afričkih novinara.

Na Svetski dan slobode medija UNESKO zaslužnim pojedincima, organizacijama ili institucijama koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode štampe dodeljuje nagradu Giljermo Kano za slobodu štampe. Nagrada se dodeljuje od 1997. godine i nosi ime Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinara koji je ubijen ispred kancelarije svog lista El Espektador u Bogoti 1986. godine.

UNESKO Svetski dan slobode štampe obeležava i okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu štampe i UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta. Ove godine World press freedom day UNESKO će obeležiti četvorodnevnim skupom u Džakarti, Indonezija.

U Srbiji, od 2002. godine, UNS 3. maja sprovodi akciju "Pet minuta gromoglasne tišine" i poziva kolege da od 11:55 do 12 sati u elektronskim medijima prekinu program, pročitaju proglas ili ga objave na ekranima, a u onlajn i štampanim medijima prekinu rad, pročitaju PROGLAS i objave ga.

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja međunarodne organizacije "Reporteri bez granica" o slobodi medija za 2016. godinu i sa 59. pala na 66. mesto. Jedno mesto ispred Srbije je BiH, Hrvatska je na 74. mestu, dok je Slovenija 37. Organizacija je navela da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

U izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta navedeno je da sloboda medija na Zapadnom Balkanu nije potpuna, pošto se zemlje u tom regionu suočavaju s politizacijom, problemima u sprovođenju zakona i zastrašivanjem novinara, uz porast autocenzure.

Kako je navedeno u ovogodišnjem izveštaju pod nazivom "Zapadni Balkan: Trendovi slobode medija", autocenzura je izazvana kako suptilnim, tako i otvorenim uticajima, kvalitetno novinarstvo je otežano, a favorizuje se "tabloidizacija".

U izveštaju "Reportera bez granica" piše da sloboda medija u svetu "nije nikad bila više ugrožena".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online