Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
05:00
Ž. Marković - Vesti A

Sećanje na junake Negotinske Krajine

Punih 45 godina meštani krajinskih sela Štubika i Malajnice s ponosom obeležavaju datume iz srpske istorije prema kojima je u junu 1807. godine bila čuvena bitka za oslobođenje Krajine od turskog zuluma. U bici kod Štubika i Malajnice protiv osmanlija ratovali su Karađorđe, Hajduk Veljko Petrović i vojvode Milenko Stojković i Petar Dobrnjac.

Jovanka Stanojević
Zlatne ruke domaćica: Takmičenje u brzom upredanju vune

Iako za neke događaje i junake zaborava nema, brigom meštana pomenutih sela, koju je pre skoro pola veka kao veoma značajnu i važnu, prihvatila opština Negotin sa svojim ustanovama kulture, nastala je manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva nazvana Krajinski običaji.

Ona danas predstavlja jednu od okosnica brojnih smotri i manifestacija koje se priređuju u okrilju Doma kulture "Stevan Mokranjac" iako je zvanično mesto njenog održavanja selo Štubik, kod Negotina. Tako je bilo i ovog juna.

Zahvalnost

U ime opštine Negotin, zahvaljujem svima koji su svojim učešćem obeležili 210 godina od čuvene bitke na Štubiku i Malajnici - istakla je na zatvaranju 45. Krajinskih običaja u Štubiku kod Negotina Tatjana Panić. Ona je u Opštinskom veću zadužena za kulturu, turizam i informisanje.

Čuvari kulturnog blaga

Ovogodišnje Krajinske običaje po već uobičajenom scenariju u večernjim satima 18. juna otvorili su najmlađi učesnici, učenici OŠ "Hajduk Veljko" iz Štubika, ali i kulturno umetnička društva iz sela domaćina i susednih mesta. Učesnici su bili članovi KUD-a "Dimitrije Belivakić" iz Bukovča, "Voja Čurić" iz Kobišnice, "Živojin Petrović Dudić" iz Jasenice i domaćeg "Prerast" iz Štubika.

Najmlađi čuvari bogatog kulturnog nasleđa Krajine pokazali su da čuvaju tradiciju od zaborava i da su dobra igra i pesma oduvek predstavljali jedan od stubova identiteta na širem području istoka Srbije. Pobednik 45. Krajinskih običaja je izvorna grupa iz Krivelja u opštini Bor.

Drugi dan Krajinskih običaja počeo je tradicionalnim defileom dečjih izvornih grupa, polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje palim ratnicima u srpsko-turskom boju, kao i istorijskim osvrtom na 210 godina od odigravanja bitke na Štubiku i Malajnici, koji je za tu priliku pripremio Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu. Posle ovih dešavanja, publika je s velikom pažnjom pratila takmičenje mlađih folklornih grupa, organizovano u prepodnevnim satima. Odlukom žirija, među nekoliko u jakoj konkurenciji, za najuspešniju je proglašena izvorna grupa iz Jabukovca.

Jovanka Stanojević
Jedna od veština: Skok u dalj

Nagrade

Po veoma užarenom danu na velikoj sceni u Štubiku nadmetale su se izvorne grupe iz Krivelja, Gamzigrada, Rečke, Jabukovca, Valakonja, Karbulova, Malog Izvora, kao i sela domaćina - Štubika. U revijalnom delu programa nastupili su Dečija grupa, prvi ansambl i Etno grupa KUD-a "Stevan Mokranjac" iz Negotina.

- Veliki broj posetilaca i članovi žirija pažljivo su pratili nastupe izvornih grupa i na kraju su ocenili da je najuspešniji nastup imala izvorna grupa iz Krivelja. Njima je, pored diploma, dodeljeno i tradicionalno priznanje manifestacije, Pastirica. Za najbolje izvođenje narodne melodije nagrada je pripala Stefanu Radovanoviću iz Gamzigrada. Grupa pevača iz Rečke nagrađena je za najbolje izvođenje izvorne pesme, a KUD-u Floričika iz Jabukovca pripale su nagrade za najbolje izvođenje igara i najuspešniji prikaz običaja. Članovi Izvorne grupe iz Malog Izvora nosili su najautentičniju nošnju, pa su zbog toga dobili priznanje, baš kao i Vlasta Bačilović iz Krivelja, koji je nagrađen za najbolje kazivanje umotvorine - istakla je Renata Đurđević Stanković, v.d. direktora Doma kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu, ustanove koja Krajinske običaje organizuje u saradnji sa štubičkom osnovnom školom "Hajduk Veljko", Mesnom zajednicom Štubik i KUD-om Prerast iz Štubika, pod pokroviteljstvom negotinske opštine.

Jovanka Stanojević
Najlepša čobanica: Helena Mihajlović iz Štubika i njene pratilje Jovana Marković i z Karbulova i Maja Živić iz Valakonja

Nadmetanja u veštinama i lepoti

Četrdeset petoj smotri izvornog narodnog stvaralaštva u Štubiku posebnu draž je dao i izbor za najlepšu čobanicu. Titulu je ponela Helena Mihajlović iz Štubika. Njoj je pripala lenta namenjena najlepšoj čobanici 45. Krajinskih običaja. Za prvu i drugu pratilju proglašene su Jovana Marković iz Karbulova i Maja Živić iz Valakonja.

Krajinskim običajima već decenijama poseban pečat daju i druga nadmetanja. Na primer, u narodnom višeboju, koji se obično održava u udarnom delu dana, posle takmičenja mlađih i priprema za nastup starijih folklornih grupa. Ove godine narodni višeboj je imao pedesetak prijavljenih takmičara u šest disciplina: skok u dalj, bacanje kamena s ramena, potezanje čobanskog štapa, nadvlačenje konopca, brzo upredanje vune i pripremanje kačamaka.

Goran Marinković iz Štubika dokazao je i ove godine da mu nema ravnog u potezanju čobanskog štapa, a za šampiona u disciplini bacanja kamena s ramena proglašen je Ivica Čeferjanović iz Valakonja. Miljan Micelarević je bio najbolji u disciplini skok udalj. U ekipnom takmičenju učesnici iz Valakonja pokazala su najviše spretnosti u nadvlačenju konopca savladavši drugoplasirane takmičare iz Jabukovca. Gorica Rakić iz Štubika bila je najspretnija u brzom upredanju vune, a Jelica Ducić, takođe iz Štubika u pripremanju kačamaka.

Pomogli Rusi

Čuvena bitka kod Štubika i Malajnice trajala je između 25. aprila i 19. juna 1807. godine. Izvojevana je i uz pomoć Rusa, koji su 17. juna prešli Dunav, Srbi su savladali Mula Pašu, koji je ranjen pobegao u Vidin u Bugarsku.
U spomen na tu bitku, koja predstavlja prvu uspešnu vojnu saradnju Srba i Rusa, u Štubiku se od 1972. godine, svakog 18. i 19. juna tradicionalno održava manifestacija Krajinski običaji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online