Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 30.06.2017.
13:31
Vestionline, Tanjug A

Preminuo Jovo Ostojić, jedan od radikala koje traži Hag

Dugogodišnji član Srpske radikalne stranke Jovo Ostojić je preminuo, saopštila je Srpska radikalna stranka. Kako je objavljeno na sajtu SRS, Ostojić je preminuo sinoć, posle kraće bolesti.

SRS
Jovo Ostojić

Kako je saopšteno iz SRS, Jovo Ostojić je bio dugogodišnji član i funkcioner Srpske radikalne stranke. Bio je dobrovoljac i hrabar borac u poslednjim otadžbinskim ratovima.

"Vojislav Šešelj ga je zbog izuzetnih zasluga proglasio četničkim vojvodom u maju 1993. godine. Zbog toga što nije podlegao pritiscima i ucenama istražitelja Haškog tribunala haško tužilaštvo je podnelo optužnicu protiv Jove Ostojića zbog navodnog nepoštovanja haškog tribunala", saopštio je SRS.

Jovo Ostojić biće sahranjen u nedelju, 2. jula u 15.30 časova na mesnom groblju u Prigrevici kod Apatina.

Haški tribunal je za Ostojićem, zajedno sa još dvoje radikala - Vjericom Radetom i Petrom Jojićem - izdao nalog za hapšenje i tražio njihovo izručenje, tereteći ih za podmićivanje svedoka u suđenju Vojislavu Šešelja.

Bivši funkcioner SRS je pre dve godine objavio da se "Tribunalu neće predati živ". 

- Videću u kom pravcu će teći stvari. Ako me budu privodili, ja živ tamo neću otići. Bio sam tri puta u pritvoru po pet, tri i jedan dan, 2002. u Beogradu, kada me je haški istražitelj, tada Paolo Pistori, satima maltretirao da lažno svedočim protiv Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja - rekao je Ostojić krajem 2015. godine za “Blic”. 

Kako je tada izjavio, odbio je jer nije hteo da laže, "mada su mu nudili novac". 

- Tada su mi još zapretili da ću da dođem u Hag, živ ili mrtav. Nisam pritiskao svedoke i nudio im po 500 evra. Pa, ja jedva sastavljam kraj sa krajem što svi znaju u mojoj sredini. I žena i ja radimo sezonske poslove. Odakle mi 500 evra - rekao je Ostojić. 

Interpol je 24. marta obavestio Tribunal da je izdao crvene poternice kojima se traži lociranje i hapšenje optuženih, po zahtevu sekretarijata Tribunala. Crvene poternice su na snazi od 16. marta. 

Srbija, odnosno sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala. 

Viši sud je zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj, jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno za uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. 

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

POVEZANE VESTI

Petak 30.06.2017. 20:58
Bože mi oprosti:spakujte Jovu pa im ga pošaljite
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online