Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.07.2017.
02:11
Đ. Janković - Vesti A

Susret Srba sa Romanovima

U manastiru Tronoša otvorena je izložba fotografija posvećena poslednjem ruskom imperatoru Nikolaju Drugom i njegovoj porodici. Naziv postavke je "U susret ruskom caru - Romanovi, carsko služenje", a organizovana je zahvaljujući Sretenjskom manastiru iz Moskve, portalu pravoslavie.ru u saradnji sa studijom "Ruski car", uz blagoslov episkopa šabačkog vladike Lavrentija.


Ovo je, kako je rečeno prilikom otvaranja izložbe, "Sretenje srpskog naroda sa poslednjim ruskim carem", a cilj izložbe je da se naš narod ponovo upozna sa Romanovima i značajem koji je ruski car imao za Srbe.

- Mnogi Srbi ni danas ne znaju koliki je značaj cara Nikolaja Drugog za naš narod. On je postavio ultimatum Francuskoj i primorao je da nastavi evakuaciju naše vojske na ostrvo Krf posle prelaska Albanije u Prvom svetskom ratu. Indirektno je spasao naše pokolenje jer ti spaseni vojnici kasnije su se oporavili i učestvovali u proboju Solunskog fronta i oslobađanju svoje zemlje. Istorijski značaj Nikolaja Drugog za nas je nemerljiv. Zahvaljujući ruskom Sretenjskom manastiru izložba o Romanovima godinu i po dana gostuje u raznim gradovima Srbije, BiH, Republike Srpske i Mitropolije crnogorske. Ova izložbena postavka ostaje u stalnom vlasništvu manastira Tronoša koji će je u saradnji sa vladikom šabačkim Lavrentijem pokazivati u celoj Šabačkoj eparhiji - kaže Milica Sredović, posrednica između manastira Sretenjskog i Tronoše i inicijator izložbe u Vukovom kraju.

U Muzeju ranog Vukovog školovanja, koji se nalazi u manastiru, izloženo je 50 foto-printova, fotografija iz istorijskih arhiva i ličnih albuma carske porodice. Osim portreta cara Nikolaja i njegove supruge Aleksandre tu su i likovi njihove dece, kćerki Olge, Marije, Tatjane i Anastasije kao i carevića Alekseja, fotografije sa njihovih putovanja, porodičnih skupova i cara u vojničkoj uniformi. Nekoliko fotografija prikazuje Romanove i u zatočeništvu i neposredno pred ubistvo u Jekaterinburgu u noći između 16. i 17. jula 1918. godine. Članove carske porodice SPC je, zajedno sa Ruskom crkvom, uvrstila u red svetitelja.

Sedam vekova svetinje

Tronoša ove godine slavi sedam vekova postojanja. Nalazi se u selu Korenita, u blizini Loznice i Krupnja. U Tronoškom letopisu iz 1791. godine kao ktitor manastira pominje se kraljica Katalina Nemanjić, žena kralja Dragutina. Ispred svetinje nalazi se česma koju su po legendi sagradili Jug Bogdan i devet braće Jugovića pred polazak u Kosovski boj.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online