Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.08.2017.
00:44
A. Vučićević - Vesti A

Život u Americi, srce u Srbiji

Krštenje jednogodišnjeg Nikole okupilo jednog avgustovskog nedeljnog popodneva u crkvi Svetog Marka u Beogradu brojne goste. To ne bi bila nimalo neuobičajena pojava, da ovaj dečak nije doleteo čak iz Čikaga da bi svetu tajnu primio baš na tom mestu.

V. Sekulić
Svečani obred: Nikola u majčinom naurčju

Njegov otac Goran Đenadić, iako je rođen i odrastao daleko od Srbije, nikada nije zaboravio svoje korene. Mada pravoslavna crkva postoji i u Americi, srce je ipak vuklo u Srbiju kako bi njegova deca ovaj svečani čin obavila baš u zemlji njegovih predaka, a ekipa "Vesti" bila je tu da isprati ovaj poseban dan za porodicu Đenadić.

Zemljaci se drže zajedno

Goran Đenadić ističe da u inostranstvu ima mnogo srpskih prijatelja.
- Mi se tamo držimo svi. Iako ovde nikada nisam živeo, ipak mi postojbina nedostaje. Svi mi koji živimo tamo mnogo bolje vidimo koliko je Srbija lepa i posebna. Crkvu Svetog Marka sam odabrao jer je za mene najlepši božji hram u Beogradu, a Beograd je srce ove zemlje. Svaki put kad dođem, posetim crkvu - kaže Goran.

- Mogao se Nikola krstiti i u Americi, ali nije to to. Mnogo je lepše doći na izvorište srpske vere. Na ovaj način stvaram dublju vezu između svog sina i zemlje iz koje je potekao, a pravoslavlje je neodvojiv deo svega toga. Želja mi je da ovo bude početak, da ga inspirišem da se ovde rado vraća, da poželi da poseti crkvu u kojoj je kršten, da upozna zemlju u kojoj njegova familija živi - rekao je Goran.

V. Sekulić
Goran Đenadić

Pre tri godine na istom mestu krstio je i ćerku Sofiju. Iako ni sam nije rođen u Srbiji, porodica mu je usadilo duboke emocije prema rodnoj grudi koju on želi da prenese na svoju decu, te je crkva Svetog Marka prva adresa odakle put te ljubavi treba da krene.

Goran se rodio u Bonu u Nemačkoj, gde je njegova majka radila kao službenica u ambasadi. Studije su ga odvele u Ameriku, gde je ostao i osnovao svoju start ap kompaniju. Tamo je upoznao i svoju suprugu Brigitte, koja je sa oduševljenjem prihvatila njegov predlog da baš u Beogradu krste decu.

- Amerika je zemlja u kojoj živim, radim i odakle je moja supruga. Naravno da je volim. Ali, Srbija je zemlja koja u mom životu ima posebno mesto. Brigitte je naravno rado prihvatila moju želju, jer je i sama želela da vidi odakle je moja porodica. Njoj se naša zemlja veoma dopada. Naš mentalitet je poseban i začas može osvojiti svakoga ko dođe. Ovde je hrana sjajna, posebno se dopala roditeljima moje supruge - kaže Goran.

Smatra da naš narod ima prelepe običaje i poručuje da će u tom duhu vaspitavati svoju decu. Pored roditelja, najviše uzbuđenja moglo se videti na licu Nikoline bake Slavke Vesić, ali i dede Rodžera i babe Bek koji su doputovali iz Amerike da bi prisustvovali svetkovini.

Veselje u Skadarliji

Nakon svečanog čina slavlje je nastavljeno u restoranu Tri šešira u srcu Beograda u Skadarliji. Gosti su se zabavljali do kasnih večernjih časova, a atmosferu je do usijanja dovela jedna od gošći, velika prijateljica porodice Đenadić, čuvena pevačica Hanka Paldum. Ona je ponesena veselom atmosferom, zapevala u Nikolinu čast.

- Sada je Srbija deo našeg života. Oduševljeno smo prihvatili ideju da dođemo ovde i mnogo nam se dopada. Zemlja je prelepa, a ljudi su toliko topli, srdačni i ljubazni da se osećamo kao da smo došli na drugu planetu. Sofija i Nikola su ceo naš svet, a Gorana smo prihvatili kao svoje dete. Sada shvatamo da je on tako divna osoba jer je njemu to u krvi - rekao je Rodžer.

Njegova prija Slavka trudila se takođe da im ulepša boravak u srpskoj prestonici.

V. Sekulić
Za uspomenu: Grupni portret ispred crkve Svetog Marka

- Oduvek mi je bila želja moj sin ne zaboravi nikad odakle je potekao. Insistirala sam na srpskom jeziku, na tome da redovno dolazimo i sada će on to preneti dalje na svoju decu, a nadamo se i oni na svoju. Srce mi je danas puno - rekla je Slavka.

Krštenju su prisustvovali članovi familije porodica Đenadić i Vesić, ali i brojni prijatelji. Najsrećnija je bila Nikolina starija sestra Sofija koja je razdragano trčkarala na platou ispred crkve. Tokom samog obreda Nikola je zaspao u maminom naručju, pa se sveštenik našalio kako je mališan u crkvi pronašao mir, pa je uspeo i da odluta u zemlju snova.

Majka Tereza iz Bona

Slavka Vesić, Goranova majka, među zemljacima je poznata i kao bonska Majka Tereza. Kada su tokom rata devedesetih godina izbeglice pristizale u Nemačku, ona je činila sve što je u njenoj moći da im pomogne. Trudila se da im pronađe smeštaj, članove porodica, da im obezbedi medicinsku pomoć ukoliko im je potrebna i da im bude podrška u borbi protiv rana i trauma nanetih ratom u bivšoj Jugoslaviji. Za nju nije bilo važna veroispovest, već je svaku izbeglicu gledala istim očima, kao čoveka u nevolji.






 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online