Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
03:12
Z. Mirković - Vesti A

Beč: I Srbi ostavili pečat

U Muzeju grada Beča svečano je otvorena izložba Podeljena istorija - Viyana - Beč - Wien, koja prikazuje istoriju doseljavanja gastarbajtera iz Turske i nekadašnje SFRJ. Direktor muzeja Mati Buncel istakao je da je ova izložba veoma bitna jer prikazuje značajan deo socijalne istorije Beča i podvukao da je muzej ponosan što je postao zvanični čuvar istorije migranata. On je naglasio da je ova izložba jedinstvena, jer se pored raznih predmeta koji su svedoci istorije prikazuju i intervjui prvih migranata koji objašnjavaju to doba.

Z. Mirković
Doprineli blagostanju Austrije: Eksponati o radnicima iz bivše SFRJ

Među prikupljenim materijalima nalaze se dnevnici gastarbajtera, njihovi prvi foto-albumi. U procesu prikupljanja materijala 45 osoba i udruženja je muzeju dalo na čuvanje svoju arhivu, među njima su i Slobodan Jovanović i Borka Mirković. Što se tiče onih koji su došli s prostora bivše SFRJ izložen je veliki broj fotografija Jovana Ritopečkog, fotoreportera, koji je 1966. stigao u Beč i koji je svojom kamerom beležio sve trenutke svojih zemljaka.

Devet tema

Izložba je podeljena na devet tema - od rada, preko stanovanja, jezika i obrazovanja, do kontakta sa otadžbinom.

U intervjuima koji se prikazuju prvi gastarbajteri govore o ličnim iskustvima, teškoćama sa kojima su se suočavali, lošim uslovima stanovanja i slično.

- Njegove fotografije su i danas u brojnim klubovima i privatnim zbirkama. Njemu nije motiv bio samo neki događaj, već je pokušao da prikaže i najsitniji detalj tog trenutka - kazala je kurator Vida Bakondi, koja je s kolegom Gerhardom Milhramom priredila izložbu.

Slobodan Jovanović, jedan od prvih gastarbajtera je i svedok da se 70-ih godina mnogo toga događalo u našoj zajednici.

- Od prvih dana mog angažovanja u našim klubovima skupljam fotografije, članke, rezultate sa takmičenja. Ljudi iz Muzeja grada Beča su mi se javili i zamolili da im ustupi deo tog materijala, što sam rado učinio. Sada će to ostati u muzejskoj arhivi za sva vremena - kaže Jovanović.

On ističe da su gastarbajteri s prostora bivše Jugoslavije u prethodnih pet decenija proživeli mnogo toga u Austriji, doprineli blagostanju i ostavili svoj pečat na ovdašnje društvo.

Među onima koji su ustupili svoju ličnu arhivu muzeju je i Borka Mirković koja ističe da je to rado učinila.

- Treba da ostane negde zabeleženo kako je bilo prvih dana naseljavanja naših ljudi, jer nije bilo nimalo lako - kaže ona.

U okviru izložbe, koja je otvorena do 11. februara iduće godine, prikazano je oko 700 eksponata, novinskih članaka, nošnji, brojnih formulara, dokumenata koji predočavaju birokratiju na tržištu rada, ali i privatni foto-albumi.  Među ekponatima je i jedan lanac koji je jedna gastrabajterka kupila od prve uplate zarađene u Austriji.

Došli na kratko, ostali zauvek

Kuratori Bakondi i Milhram ističu da su gastarbajteri sredinom 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog veka došli u Beč s namerom da ostanu samo neko vreme. Ipak, odlagali su povratak u zemlje iz kojih su došli, osnovali su porodice u Austriji i na kraju rešili da ostanu za stalno.

Bakondi je ukazala da se na ovoj izložbi radilo dve godine i da su prvi rezultati istraživanja prikazani prošle godine kroz knjigu koja je osnova za izložbu.

- U fokusu je bilo prikupljanje predmeta koje su stranci upotrebljavali u svakodnevnom životu - naglasila je ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online