Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.12.2017.
00:34
D. N. Petrović - Vesti A

Đurđevi stupovi: Iz porte poziva na molitve

Kad je 2. septembra 2015. godine, iz livnice Ligrap u Belosavcima kod Topole, uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija, u manastir Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, zadužbinu Stefana Nemanje iz 12. veka i svetsko kulturno dobro pod zaštitom Uneska, stiglo veliko zvono, teško dve i po tone, bio je to važan datum u obnovi ove svetinje i velika radost za vernike u Starom Rasu, celoj Srbiji i dijaspori.

D. N. Petrović
Iz porte poziv na molitve: Otac Gerasim i monah Gavrilo

- Zvono košta 37.000 evra, dobili smo ga "na reč", dok ga otplatimo kad sakupimo novac, trenutno je u manastirskoj porti odakle povremeno, dok ne bude otplaćeno i premešteno na svoju stalnu lokaciju, poziva vernike u Raškoj i Deževskoj dolini na molitve. Daleko se čuje, a naša želja je da se čuje još dalje... Nadamo se da će nam naši vernici, kao što su to i do sada činili, pomoći da sakupimo i ostatak novca i do Đurđevdana iduće godine zvono otplatimo u celosti - kaže otac Gerasim, iguman Đurđevih stupova i naglašava da su "dve trećine" zvona već otplaćene.

Tri veka bez monaha

Tri veka Đurđevi stupovi bili su u ruševinama i bez monaha. Prava obnova, kojom je godinama rukovodio pokojni akademik Jovan Nešković, počela je sedamdesetih godina prošlog veka. Intezivirana je u poslednjih 15 godina, kada je manastir, posle povratka monaha i izgadnje manastirskog konaka, ponovo oživeo. Obnovom sada rukovodi Neškovićeva ćerka Marina.

- Mnogo vernika, znanih i neznanih, iz ovog kraja i celog sveta, slalo nam je priloge za otkup zvona, ali i za obnovu manastira, donacije su nam stizale čak iz Amerike, Kanade i Australije. Sa Starim Rasom, Sopoćanima, Petrovom crkvom i Deževskom dolinom, gde je Stefan Nemanja stvarao prvu srpsku državu, Đurđevi stupovi su ponos i bogatstvo svih Srba, ma gde da su - dodaje iguman Gerasim i naglašava veliku pomoć i razumevanje vladike Teodosija i eparhije Raško-prizrenske.

Simbol Nemanjine moći

- Kroz priložničku akciju Podignimo stupove, obnovimo sebe pomogli su nam mnogi, još uvek pomažu, a nadamo se da će nam i ubuduće pomagati, sve dok svetinji ne vratimo originalni izgled. Blizu smo dana kada će kompletno biti sazidane i velike kule (stupovi), simbol Nemanjine moći i kada će zvono sa njih pozivati vernike iz celog Starog Rasa na molitve, svi s nestrpljenjem i radošću čekamo taj dan - ističe monah Gavrilo.

- Zvono koje otkupljujemo neće, kako su očekivali mnogi vernici, a i najavljivali neki mediji, biti postavljeno na velikim kulama koje se još zidaju i po kojima je manastir u srednjem veku dobio ime jer stupovi ne bi izdržali toliku težinu, kada kada bude kompletno otplaćeno, "zvono iz Belanovice", koje je sada privremeno u kompleksu još neobnovljene trpezarije Svetog Simeona Mirotočivog, biće podignuto na poseban zvonik čiju izgradnju počinjemo iduće godine, a na kulama (stupovima) biće postavljena manja zvona (po 200 kilograma) i stići će nam iz Moskve kao dar Ruske pravoslavne crkve - dodaje iguman Đurđevih stupova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online