Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.07.2018.
22:15
Vestionline, b92.net A

Posle 30 godina - Kreće obnova pruge Beograd-Bar

Sledeće godine počinju radovi na rekonstrukciji pruge Beograd-Bar, na šta se čekalo 30 godina.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Najrealniji rok za završetak ovih radova je 2021. godina - poručila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je, nakon bilateralnog sastanaka u Podgorici sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Osmanom Nurkovićem, potpisala i Memorandum o razumevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Srbije i Crne Gore. 

Nakon svečanog potpisivanja Memoranduma, Mihajlovićeva i njen crnogorski kolega istakli su značaj daljeg regionalnog povezivanja kroz postojeće, ali i nove projekte. 

Potpredsednica Vlade je rekla da je Srbija posle više od 30 godina rekonstruisala prvu deonicu barske pruge, od Resnika do Valjeva, u dužini od 77,6 kilometara, a da se ove godine radi projektna dokumentacija za nastavak rekonstrukcije, na deonicama od Valjeva do granice sa Crnom Gorom. 

- Sledeće godine mora da počne rekonstrukcija, ali pošto se završi projektno-tehnička dokumentacija. Ima tu dosta problema vezanih za tunele i slično, zato to traje cele ove godine, i zato sam rekla da je rok 2021. najrealniji - kaže ministarka. 

Ministarka je rekla da je važno da se, uz obnovu pruge, radi i na otklanjanju takozvanih nefizičkih barijera, između ostalog kroz uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, koji će biti izgrađen u Bijelom Polju i napomenula da je nedopustivo da teretni vozovi stoje osam i više sati na graničnom prelazu sa Crnom Gorom. 

Na pitanje novinara da li je Srbija zainteresovana za učešće u privatizaciji Luke Bar, ona je objasnila da Srbija ima kopnene luke koje razvija za šta postoji program vlade, ali je istakla i važnost Luke Bar i izlaska Srbije na more. 

- Od velikog nam je značaja Luka Bar. Nismo, bez obzira što je bilo razgovora ranije o privatizaciji Luke Bar, intenzivirali te razgovore. Za sada smo se više fokusirali na železnicu i puteve, a videćemo u vremenu ispred nas kako će i sama Crna Gora dalje razvijati tu luku - rekla je Mihajlovićeva. 

Ministar Nurković rekao je da je Crna Gora do sada rekonstruisala više od 40 odsto barske pruge na svojoj teritoriji i obezbedila novih 70 miliona evra iz kredita i grantova koje će uložiti u nastavak rekonstrukcije. 

- Cilj nam je da kroz tri godine imamo mnogo kvalitetniju železničku vezu i bolji transport železnicom između Srbije i Crne Gore - rekao je Nurković. 

On je dodao da je i Crnoj Gori veoma značajan projekat obnove pruge Beograd-Bar, jer od tog železničkog pravca zavisi i bolja varolizacija Luke u kojoj, kaže vidi veliki potencijal za Crnu Goru. 

Nurković je rekao da je Crna Gora posvećena zajedničkim projektima sa Srbijom u cilju povezivanja dve države i regiona te naveo da će za jedan projekata, železnički prelaz u Bijelom Polju, u narednih 12 meseci biti urađena projektno tehnička dokumentacija za šta su obezbeđena sredstava iz IPA fondova u visini od 1,3 miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online