Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.01.2019.
00:55
Đ. Janković - Vesti A

Sjaj Srbije do Teksasa

U Ameriku je otišla kao 15-godišnja devojčica, a preko društvenih mreža neumorno je predstavlja lepote otadžbine.

Đ. Janković
Dona voli i da je fotografišu

"Loznica i Lozničani" naziv je izložbe fotografija koju je Dona Petrović priredila u holu Vukovog doma kulture. Stigla je iz Hjustona (SAD) u Loznicu i ovo joj je prva samostalna izložba u Srbiji, dok ih je sa one strane "bare", kako kaže, priredila već dosta. Ona je i administratorka Fejsbuk stranice Svetla Srbije koju je pokrenula pre nekoliko godina sa željom da poveže ljude koji ne žive u Srbiji da bolje upoznaju našu zemlju, a da oni koji su otišli iz nje ne zaborave odakle su pošli u beli svet.

Doni je baza na Kamenoj Gori, u prijepoljskoj opštini, gde ima kuću i odatle putuje po zemlji Srbiji, a veoma često boravi u lozničkom kraju. Gde god krene ne odvaja se od fotoaparata i neumorno objektivom hvata sve oko sebe, najčešće ljude i prirodu.

Đ. Janković
Postavka "Loznica i Lozničani" izazvala veliko interesovanje

- Drago mi je što prvu izložbu imam baš u Loznici, gradu u kome sam upoznala toliko dobrih ljudi. Nameravam to da učinim u Prijepolju i Smederevu, a možda i u još nekoliko mesta. Motivi su mi najčešće naše prirodne lepote i ljudi, naročito sa sela, to su naši poslednji Mohikanci i kad njih ne bude ona neće biti ista. Na Kamenoj Gori ima divnih ljudi, a odlikuje ih dugovečnost po čemu je taj kraj poznat - kaže Dina koja je od 2014. i katastrofalnih poplava počela češće da dolazi u ovaj deo Srbije.

Tada je preko prijatelja iz lozničkog kraja dobila fotografije posledica poplava u Donjoj Trešnjici kod Malog Zvornika, objavila ih na strani Svetla Srbije i organizovala slanje pomoći. Dona je Srbiju napustila pre više od 40 godina kao petnaestogodišnja devojčica, ali nije nikada zaboravila ko je i odakle potiče. Ponosno kaže da njena deca i svi unuci, koji su rođeni i žive u Americi, govore srpski, i da se trudila da ne zaborave svoj maternji jezik, ko su i odakle su što se mnogima, nažalost, dešava.

Drago joj je i što se njena stranica Svetla Srbije našla među ovogodišnjim dobitnicima priznanja Turističke organizacije grada Loznice u akciji Turistička patrola, koja odnedavno ima više od 10.000 članova, i putem društvenih mreža promoviše lepote Srbije i lozničkog kraja. Dona o Srbiji uvek misli pozitivno, veruje da dolaze bolji dani, da ništa nije večno i sigurno moraju proći nemaština, siromaštvo i sve nevolje.

Nastaviće da putuje po Srbiji, a najčešće je pored Loznice i Kamene Gore u Beogradu i Smederevu, fotografiše i preko Svetla Srbije upoznaje svet sa lepotama i ljudima kakvih nigde nema.

Drina odnosi sve muke

- Moja poslednja ekskurzija pre odlaska u Ameriku, u osmom razredu, bila je baš u ovom kraju, posetili smo Loznicu, Banju Koviljaču i Tršić. Život je hteo da ovde kasnije steknem prijatelje pa sada često dolazim. Loznica me je baš oduševila, ljudi su ovde nekako pozitivni, imaju nadu, nasmejani su dok u mom Smederevu, koje je bilo prelepo, nije baš tako. Možda je ovde sve lepo zbog Drine, ona kao da odnosi sve muke - kaže Dona koja će 2019. dočekati sa prijateljima na Kamenoj Gori, ali će Srpsku novu godinu proslaviti u Loznici.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online