Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.01.2019.
00:12
O.Đ - J.A A

Srbi traže svoju kuću

Direktori se menjaju, a u Parizu ostaju Kulturni centar Srbije (KCS), naša dijsapora i Savez Srba Francuske. Dešavalo se, ipak, da sa zgrade KCS bude skinuta tabla Saveza ili da se našim ljudima uskrati kancelarija ili termin ponedeljkom za sastanke, prijem Francuza i druge aktivnosti.

KCS
Jedini u svetu: Kulturni centar Srbije u Parizu

Savez sada očekuje da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije reši taj problem za stalno, kako ne bi zavisili od raspoloženja pojedinaca.

Predsednik Saveza Srba Francuske Đura Ćetković kaže za "Vesti" da je na sastanku s ambasadorkom Natašom Marić i direktorom KCS Radoslavom Pavlovićem dogovoreno da svakog ponedeljka imaju na raspolaganju prostorije ove institucije od prizemlja do drugog sprata.

- Ostalim danima u Centru se održavaju časovi četiri razreda dopunske škole na srpskom jeziku. Ali, ukoliko nam zatreba i neki drugi dan u sedmici naći će se zajedničko rešenje. Važno je istaći da je naša adresa vraćena na Kulturni centar Srbije - kaže Ćetković i zaključuje da je to pozitivan pomak koji im je ulepšao početak godine i božićne praznike.

Požrtvovano rasejanje

Romeo Milošević, potredsednik Saveza, kaže da je ambasadorka Marić u potpunosti shvatila ulogu dijaspore, te da očekuje da rasejanje u Francuskoj na diplomatskom nivou predstavlja naš narod i Srbiju. On želi odmah da razjasni da Savez nikad nije imao problema s KCS i da je to njihov temeljan stav.

- Takođe, ograđujemo se od problema KCS i ne komentarišemo ih. Samo možemo konstatovati i sačekati eventualna rešenja Ministarstva spoljnih poslova kom pripada Centar, ali i naša cela dijaspora - kaže Milošević.

On ne može ni da zamisli da Savez bude udaljen od ove institucije.

- Kompletnu adaptaciju Centra finansirali su i radom realizovali dijasporci. Kupili su ceo inventar, sredili biblioteku. To su veoma visoke sume. Takođe, u vreme sankcija dijasporci su svojim telima branili Centar od razularenih juriša Bernara Anrija Levija i njegovih mrzitelja Srba. Bilo je povređenih i privedenih. Policija je i mene uhapsila - podseća Romeo i dodaje da na Centar gledaju kao na tlo Srbije.

Još bez kancelarije

Bez obzira na to ko je na čelu Centra i koji su stavovi i pravila na snazi, dijasporski aktivisti su nastojali da saradnja bude stalna, pa i da tu održavaju skupštine i sastanke, što im je omogućavano.

- I sada smo se izborili za dogovor sa direktorom Pavlovićem da nam vrate termin ponedeljkom ili dozvole neko drugo vreme kako ne bismo ometali potrebe Centra. Trenutno pokušavamo da povratimo kancelariju u Centru gde bismo održavali sastanke i primali naše goste Francuze. A i tabla sa imenom Savez Srba Francuske je velika stvar, zato očekujemo da ta pitanja reši i skine s dnevnog reda Ministarstvo spoljnih poslova - razjašnjava Milošević i dodaje da Savez mora da ima sedište, jer je glavna spona matice s francuskom javnošću i uticajnim ljudima.

Odluke za budućnost

Romeo Milošević ističe da je u pitanju i budućnost srpske dijaspore u Francuskoj.

- Vreme je da se sva ova pitanja, bolje reći odluke, sroče u pisanoj formi i da to bude zvaničan stav Ministarstva spoljnih poslova i Srbije. Problem je što svaki direktor donosi svoja opredeljenja umesto da se ponaša po propisanom protokolu, da ne zavisimo od volje ili raspoloženja pojedinaca. Na papir treba staviti naše privilegije i mogućnosti, jer ako je dijaspora spremna da za maticu učini baš sve, onda bi i Srbija morala ponekad da se okrene prema nama - kaže Milošević.

Zaslužili svoje ministarstvo

Romeo Milošević ne može da prežali što je ukinuto Ministarstvo dijaspore.
- Žalim što nemamo takvo Ministarstvo koje bi brinulo o poboljšanju života svih dijasporaca u svetu kao što ga imaju mnoge druge zemlje. Kontaktiram sa mnogima od njih u Parizu i vidim koliki imaju uticaj i kako im je velika uloga u svim segmentima francuskog društva - veli Milošević.

Skandal bez kazne

U aprilu će se navršiti godinu dana od vrhunca sukoba ambasadora Srbije u Parizu Rajka Ristića i direktora Kulturnog centra (KCS) Radoslava Pavlovića, a tek sada javnost saznaje koje su mere predložili nadležni u Ministarstvu spoljnih poslova prema odgovornima za bruku usred francuske prestonice, kao i da nijedna od njih nije primenjena.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev izjavio je da su on i generalni sekretar Veljko Odalović obavili kontrolu i ministru Ivici Dačiću u izveštaju s oznakom "strogo poverljivo" predložili smene i ambasadora i direktora zbog narušenih međuljudskih odnosa i tenzija. Dodao je Tončev da su predložili i raskid ugovora o radu sa dvojicom honorarno zaposlenih u Kulturnom centru: Milovanom Ćirovskim i Nikolom Letićem, čiji je angažman bio jedan od uzroka sukoba.

Podsećamo, od preuzimanja funkcije direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu Radoslav Pavlović je naišao na neprihvatanje honorarno angažovanih saradnika Ćirovskog i Letića, inače bliskih tadašnjem ambasadoru Ristiću. Pavlović je smatrao da su oni neradnici i manipulatori i da ne zaslužuju da i dalje budu angažovani, ali su zbog sugestije Ristića i odluke MSP ostali na poslu. Vrhunac sukoba je izbio u aprilu prošle godine kada je navodno umalo došlo do fizičkog sukoba direktora KCS i jednog od njih.

I ovaj skandal pokrio je zaborav, pa je tako pažnji javnosti promaklo da je ambasador Ristić ostao na funkciji i nakon što mu je istekao četvorogodišnji mandat, te ga je tek krajem prošle godine nasledila nova ambasadorka Nataša Marić.

U KCS u Parizu "Vestima" su potvrdili da je Nikoli Letiću krajem maja istekao ugovor i da nije obnovljen, dok se Milovan Ćirovski i dalje formalno vodi kao zaposlen, prima platu, ali ne dolazi na posao.

Ni direktor KCS Radoslav Pavlović nije smenjen, pa se postavlja pitanje koju je uopšte predloženu meru preduzeo ministar Dačić. Prosledili smo odgovarajuća pitanja generalnom sekretaru Ministarstva spoljnih poslova, ali nam odgovori nisu stigli.

Vrata otvorena ponedeljkom

Direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu Radoslav Pavlović kaže za "Vesti" da je upravo za njegovog mandata, u oktobru 2017. godine, vraćena tradicija da se deo prostora ustupi Savezu Srba Francuske ponedeljkom.

- Tada Centar ne radi poput pariskih ustanova kulture. Ja im otključam vrata, pomažem u nameštanju stolica, rasklanjam iza njih. Ali, treba da znate da je Centar deo javne diplomatije, dok Savez pripada dijaspori. A naš prevashodni zadatak je da upoznajemo Francuze sa srpskom kulturom. To se zove meka diplomatija - ističe Pavlović.

On kaže da ne zavisi od njega da li će sedište Saveza Srba biti vraćeno na adresu Centra, već od promene zakona. On podseća da se u čl. 10. Zakona o spoljnim poslovima definiše da kulturno-informativni centri obavljaju poslove javne diplomatije u oblasti kulture.

- Mi nismo distribucija ili pošta već ustanova diplomatskog ranga koja radi na jačanju kulturne slike Srbije u Francuskoj, ali će pošta za Savez Srba i dalje pristizati na adresu Kulturnog centra, samo što na sandučetu više ne piše "Kulturni centar - Savez Srba" - objašanjava Pavlović.

On navodi da ni fizički nema mogućnosti da Savez dobije zasebnu prostoriju unutar zgrade Centra. Na prvom spratu su biblioteka i kancelarije za zaposlene, na drugom prostorije u kojima se održava dopunska nastava na srpskom za decu iz mešovitih brakova, časovi srpskog za Francuze, kao i škola lepog pisanja i upoznavanje kulture Srbije za one Francuze koji su odmakli u znanju srpskog.

- Ne znam gde bi oni mogli biti smešteni, jedino meni u krilu - kaže Pavlović.

On dodaje da je specifičnost KCS u Parizu, jedinog preostalog u svetu, u tome što logistiku dobija od Ministarstva spoljnih poslova, a program rada od Ministarstva kulture. Tako da i delovanje Saveza Srba u zgradi Centra treba da dobije saglasnost Ministarstva kulture.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online