Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.01.2019.
18:53
Z. Marjanović - Vesti A

Puče grom kad mu vreme nije!

Snažno nevreme praćeno jakim snežnim padavinama, vetrom i grmljavinom na Mali Božić zahvatilo je prvo Loznicu, a potom i veći deo Zapadne Srbije.

Lična arhiva
Ne sluti na dobro: Zmija puštena u šumu

Zlatiborci su se zabrinuli zbog munja i gromova koji su udarali kao o Svetom Iliji, jer to vide kao predskazanje da u ovoj godini Srbiju čekaju velike opasnosti i burni događaji. Na to ih upućuje usmeno narodno predanje.

Srbo Poskurica iz Knića zime i leta provodi na obali Gružanskog jezera i iskreno priznaje da su ga uplašili munje i gromovi kad im vreme nije.

- Ne zaboravljam stihove iz pesme "Početak bune protiv dahija": Grom zagrme na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije, sinu munja na Časne verige, potrese se zemlja sa Istoka, da se Srblji na oružje dižu." Ali, pamtim i da je u ovo doba grmelo i 1995. godine, čime je najavljena "Oluja", egzodus i stradanje srpskog naroda. Znam i za predanje po kojem je usred zime grmelo i pred Kosovski boj - veli Srbo.

Osim u predanjima, ima i zapisa o godinama u kojima je grmelo kad mu vreme nije. Tako, u zapisu M. M. Vučićevića se kaže da na Svetoga Savu, 27. januara 1801. godine, "u Beogradu tutanj mnogi i grmljavina bi, zemlja se tresla i pukoše tri groma." Te godine su dahije ubile beogradskog vezira Hadži-Mustafa pašu i zavele zulum u pašaluku što se završilo tek Sečom knezova i Prvim srpskim ustankom 1804. kad je takođe zagrmelo na Svetoga Savu, a već 14. februara na zboru u Orašcu Karađorđe je izabran za vožda.

Grmljavine u januaru zabeležene su i 2. januara 1917, pa 17. januara 1955, na Božić 1982, 16. januara 1983, u januaru 1995. i sada na Mali Božić.

To je zabrinulo i Milića Jakovljevića, jednog od najstarijih žitelja takovsko-rudničkog kraja.

- Ja sam preko glave preturio sve i svašta i u životnom sam dobu kad više ništa ne može da me uplaši, ali vidim da je narod zabrinut opravdano. Jer, grmljavina u januaru najavljuje loše događaje i ako se to poveže sa političkom situacijom u Srbiji, regionu i svetu, onda i te kako ima mesta za strah - kaže Milić Jakovljević, koji se seća i godina između dva svetska rata kada je grmelo o Svetom Savi, a ništa se ružno nije dogodilo, pa se nada da će i sada biti tako.

Zmija gmizala po snegu

I meštani Jadranske Lešnice kod Loznice zastrepeli su od grmljavine na Mali Božić, a još više što je u obližnjem selu žena naišla na zmiju dužu od metra koja je gmizala po snegu.

Zmija je puštena u obližnjem šumarku, a stariji ljudi smatraju da ne sluti na dobro i da je to neka poruka koja im stiže ko zna odakle i ko zna šta najavljuje.

- Ništa ovo ne valja. Ni zmija na snegu, ni grmljavina i sevanje na Mali Božić kad im vreme nije. Svašta sam video, ali ovo nisam - kaže starac iz ovoga sela.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online