Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.05.2019.
00:12
J. Arsenović - Vesti A

SPC u obruču neprijatelja

Srpska pravoslavna crkva je diskriminisana u zemljama regiona, stav je Sabora SPC, koji je posle desetodnevnog zasedanja završen 18. maja u Beogradu. Sudeći po saopštenju SPC, najteži položaj crkve je u Crnoj Gori.

A. Čukić
Sabor SPC

- Animozitet i diskriminacija u odnosu na našu crkvu prisutni su, u većoj ili manjoj meri, gotovo svuda - u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, a naročito u Crnoj Gori, gde je nedavno potvrđen antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o crkvama i verskim zajednicama - piše u saopštenju koje je potpisao portparol SPC vladika bački Irinej.
Arhijereji upozoravaju da se pomenutim crnogorskim zakonom "specijalno i namerno diskriminišu eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države".

Sabor ukazuje i na pokušaje nasilnog oduzimanja svetinja u korist kanonski nepostojeće "Crnogorske pravoslavne crkve" i pretnje svetovnih vlasti da će biti srušene crkva na planini Rumiji i krstionica na Prevlaci.

Vladike su apostrofirale i položaj Ohridske arhiepiskopije u Severnoj Makedoniji, gde trenutno nema direktnog progona arhiepiskopa Jovana, episkopa, klirika, monaha i vernika, ali im stalno "nad glavom visi Damoklov mač novog sudskog gonjenja". SPC poručuje da je uprkos takvom stanju i dalje za dijalog sa tamošnjom crkvom, koja već decenijama prebiva u raskolu.

Podsetimo, pre nekoliko dana je iz Istanbula, gde stoluje vaseljenski patrijarh Vartolomej, stigla upozoravajuća vest da je Sinod Vaseljenske patrijaršije, prve u pravoslavnom svetu, odlučio da uvrsti u razmatranje zahtev nekanonske Makedonske pravoslavne crkve i vlade u Skoplju za rešavanje statusa.

Ovaj potez je protumačen kao uvod u još jedan udar na kanonsko ustrojstvo celokupne pravoslavne crkve, jer se otvara mogućnost da vaseljenski patrijarh, mimo saglasnosti SPC, dodeli autokefalnost crkvi u Makedoniji. Vartolomej je već povukao takav istorijski potez, koji je u SPC protumačen kao nova šizma u hrišćanstvu, kada je u januaru 2019. godine dodelio tomos - dekret o autokefalnosti ukrajinskom mitropolitu, iako je pravoslavna crkva u ovoj bivšoj sovjetskoj državi nalazi pod okriljem Moskovske patrijaršije Ruske pravoslavne crkve.

Otud ne čudi što se u saborskom saopštenju sa ovogodišnjeg redovnog majskog zasedanja ističe da je "najveći problem Pravoslavne crkve danas crkveni raskol u Ukrajini i promašeni pokušaj Carigradske patrijaršije da taj problem reši 'preko kolena'.

Nema promene stava o Kosovu

Dan ranije, 17. maja, Sabor je u posebnom saopštenju, potvrdio ono što su mnogi znali i pored medijski bombastično propraćenog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića arhijerejima SPC u pauzi saborske sednice. Naime, Crkva je i nakon Vučićevog obraćanja, kada im je šef države predočio sve probleme u vezi sa pregovorima oko statusa Kosova i Metohije, a njegov napor u pregovorima pohvalio patrijarh Irinej, ostala na svom beskompromisnom stavu da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i da je bilo koje rešenje koje bi vodilo podeli, razgraničenju ili bilo kom vidu odricanja za nju neprihvatljivo.

Bolji s Vatikanom nego sa Rumunima

Vrh SPC je "izrazio zaprepašćenost i ogorčenost usled nekanonskih upada episkopa i sveštenika Rumunske pravoslavne crkve u eparhije SPC u istočnoj Srbiji". Sudeći po saopštenju, SPC ima više problema u pravoslavnom svetu nego sa drugim konfesijama, jer je istaknuto da su odnosi sa Rimokatoličkom i Protestantskom crkvom, kao i sa Islamskom zajednicom Srbije, "tradicionalno dobri i korektni". Izuzetak su, kako poručuju sa Sabora, "određeni krugovi Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online