Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 23.12.2010.
04:39
Vestionline A

MMF odobrio Srbiji 373 miliona evra

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) završio je šestu reviziju aranžmana, koja Srbiji omogućava da odmah povuče oko 373 miliona evra. Sa tim iznosom, povučena sredstava u skladu sa stend-baj aranžmanom MMF-a sa Srbijom povećaće se na oko 1,9 milijardi evra.

Prvobitni 15-mesečni stend-baj aranžman Srbiji odobren je u januaru 2009. godine, u iznosu od 409,5 miliona evra, a u maju prošle godine produžen je na još godinu dana i uvećan na oko tri milijarde evra, radi podrške vladinom ekonomskom progamu, u vreme kada je uticaj svetske ekonomske krize bio jači od očekivanog.


Predsedavajući sastankom Džon Lipski izjavio je da su vlasti Srbije uglavnom na zadovoljavajući način primenile MMF-ov program podrške, kao i da je obnova usmerena ka izvozu dobila zamah.


Nastavak budnosti biće od ključnog značaja, pošto su se rizici makroekonomske stabilnosti povećali, uključujući porast inflacije, nastavak trgovinskog deficita kao i potencijalna prelivanja rizika iz regiona, dodao je on nakon rasprave.


Vlasti su na odgovarajući način pooštrile monetarnu politiku, na liniji borbe protiv inflacije. Sa rizikom inflacije koja i dalje naginje rastu, vlasti treba da nastave da koriste sva raspoloživa sredstva da bi suzbile inflaciona očekivanja i vrate je na liniju tolerancije Nacionalne banke Srbije, istakao je Lipski.


On je kontatovao da je fiskalna politika ostala na liniji tog programa, a da je deficit budžeta za 2011. u skladu sa novim okvirom fiskalne odgovornosti.


Biće potrebni odlučni napori da bi se postigli fiskalni ciljevi za 2011.godinu, uzevši u obzir rastuće pritiske za veće trošenje, istakao je Lipski.


On je ocenio da je tekuća reforma penzionog sistema korak u ispravnom pravcu i dodao da će reforme biti potrebne da bi se obezbedila održivost penzionog sistema. Lipski je, takođe, pohvalio bankarski sektor Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.12.2010. 11:53
"...i uvećan na oko tri milijarde evra, radi podrške vladinom ekonomskom progamu, u vreme kada je uticaj svetske ekonomske krize bio jači od očekivanog."-citat -------- Ово је све лаж! Не постоји економски програм. Ево како се троше паре, које ће плаћати наша деца: -Паре добијене од ММФ-а се троше на ове из власти, јер буџет не може да издржи толику армију лопова.Они само у влади имају 26 министара и преко сто заменика министара(108). -Део тих пара НБС одмах прода страним банкама, за динаре које су овде на нама зарадили и враћају их назад власницима. Те паре се одмах врате назад, а главница се удупла плус камате.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online