Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.01.2011.
10:51 >> 16:35h
Blic A

Bankrot firme koja gradi most preko Ade

Slovenačka kompanija SCT, inače deo konzorcijuma koji gradi most preko Ade Ciganlije, firma koja bi trebalo da gradi pristupne puteve sa novobeogradske strane mosta, proglasila je bankrot poslednjeg dana 2010. godine, pišu slovenački mediji.

Slovenački mediji prenose da je ovo preduzeće duže vreme u dugovima i da je pitanje kako će izdržati 2011. godinu, prenosi ''Blic''. Provlačilo se da SCT ''Novoj ljubljanskoj banci“ duguje više od 100 miliona evra, kao i da im samo dugovi za benzin iznose od 12 do 15 miliona evra. Problem je, između ostalog, nastao i zbog nemogućnosti ćerki firmi SCT da naplate potraživanja, zbog čega je i sam SCT zapao u ogromne finansijske probleme.

Vlasti tvrde da izgradnja mosta nije dovedena u pitanje
  

Ova kompanija deo je konzorcijima koji gradi most preko Ade, na čijem se čelu nalazi austrijski PORR. Ona je pre dva meseca izabrana na tenderu za izvođača radova za pristupne puteve sa novobeogradske strane mosta, odnosno treba da gradi petlju u Jurija Gagarina i deonicu do Ulice proleterske solidarnosti. Vrednost ovog ugovora je 36 miliona evra.

Kompanija je nesolventna, ali nije bankrot

 

Kompanija SCT, koja učestvuje u izgradnji mosta preko Ade Ciganlije, je nesolventna i preduzima sve potrebne mere za finansijsku i poslovnu reorganizaciju, saopšteno je danas SCT, demantujući da se radi o bankrotu kompanije.

Namera je da racionalizacijom poslovanja i finansijskim prestruktuiranjem očuvamo kompaniju, postignemo dogovor sa poveriocima o visini i rokovima otplate obaveza i time obezbedimo dalju saradnju sa našim brojnim dobavljačima i kooperantima, navedeno je u saopštenju.
Kako je navedeno, SCT će izvođenjem finansijskog prestruktuiranja i poslovne sanacije moći još efikasnije da nastupi na svim tržištima.
"Jedan od temeljnih elemenata postupka prinudnog poravnavanja je svakako izvođenje tekućih projekata u skladu sa potpisanim ugovorima. Među važnim projektima naše kompanije su isto tako projekti u Srbiji, izgradnja mosta preko Save na Adi Ciganliji i pristupnih puteva", saopštio je SCT.
U Sloveniji SCT trenutno izvodi radove na 64 gradilišta, u inostranstvu radovi teku u Srbiji, BiH, Albaniji i na Kosovu, a kompanija računa i na tržišta Libije i Rusije, navedeno je u saopštenju.
Ova kompanija deo je konzorcijima koji gradi most preko Ade, na čijem je čelu austrijski Por. Ona je pre dva meseca izabrana na tenderu za izvođača radova za pristupne puteve sa novobeogradske strane mosta.

  

U Direkciji za građevinsko zemljište kažu da su za ovakav razvoj događaja praktično čuli iz slovenačkih medija, ali navode da izgradnja mosta nije dovedena u pitanje, piše beogradski list.

  

''Pratićemo dalji razvoj situacije, razgovarati i reagovati ako bude bilo potrebe. U ovom trenutku ne postoji nikakav problem, naročito kada je u pitanju izgradnja mosta, gde je glavni izvođač PORR. Kada su u pitanju pristupni putevi, SCT je na tenderu morao da dostavi bankarske garancije, i sva ta dokumentacija predata je Evropskoj investicionoj banci (EIB), koja je dala saglasnost da se ugovor zaključi'', izjavio je za ''blic'' Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište.

  

Avans za radove na pristupnim putevima, kako kaže, nije uplaćen, a kompanija još nije uvedena u gradilište na Novom Beogradu, gde su u toku pripremni radovi. Mediji iz Slovenije prenose i da je Slovenačko državno tužilaštvo saopštilo da je predsednik uprave SCT Ivan Zidar zbog poslovne korupcije pre tri meseca osuđen u Nemačkoj na godinu i po dana zatvora ili uslovno - ako plati kaznu od milion evra.

  

Navodi se i da se protiv njega i još nekih predsednika uprava najvećih slovenačkih građevinskih firmi vodi sudski postupak zbog kartelnog dogovaranja, kao i da je tužilaštvo nedavno protiv Zidara i njegovih najbližih saradnika podiglo optužnicu zbog sumnje u pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Četvrtak 06.01.2011. 12:47
sazidaj te most bez kraja,most DO MOGA zavičaaajaaa......hehehehe...
Četvrtak 06.01.2011. 11:02
Kako su samo mogli Slovenci da ulete u posao sa Srbima. Zar ne znaju za onu staru ;ko sa djavolom tikve sadi ,u glavu mu se razbijaju; .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online