Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 02.02.2011.
16:19
RTS A

Đelić: Restitucija u Srbiji mora biti skromna

Mreža za restituciju u Srbiji predala je Vladi Srbije podatke o potraživanoj i državnoj imovini, koji nisu dostavljeni Evropskoj komisiji. Potpredsednik Vlade Božidar Đelić ističe da Srbija treba da donese Zakon o restituciji, koji će biti po meri Srbije, a to znači da restitucija bude finansijski skromna.

Naslednici bezuspešno traže svoju dedovinu

"Vlada nije prikrila 70 odsto državne imovine kako bi prikazala da je nemoguće restituciju u Srbiji obaviti u naturi i omogućila pojedincima da sadašnji zakup državnog zemljišta pretvore u vlasništvo pre nego započne povraćaj oduzete imovine", rekao je koordinator Mreže za restituciju Mile Antić.


Povodom zahteva Mreže, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da treba napraviti model restitucije koji je po meri Srbije, a ta mera je skromnost, naročito u finansijskom delu.


"Nepravda se mora ispraviti, ali s druge strane mora se obezbediti da obeštećenje nepravde, koja je učinjena pre nekoliko decenija, ni na koji način ne ugrozi budućnost naše nacije", rekao je Đelić novinarima u Centru "Sava".


"Kada dođemo na teren finansija, svaki dinar, svaki evro, koji bi išao za restituciju je dinar i evro koji je u konkurenciji sa platom za prosvetu, agrarnim budžetom, budžetom za nauku, izgradnju puteva i svih onih ključnih stvari koje su veoma bitne za budućnost svih nas", naglasio je ministar.


Đelić kaže da ne možemo očekivati da se za restituciju u Srbiji odvoji više nego što je to slučaj u nekim mnogo bogatijim društvima, a tamo su te naknade bile dosta skromne. Naturalna restitucija je, prema njegovim rečima, nemoguća jer je veliki broj tih objekata već bio predmet pravno utemeljene transakcije, odnosno trgovine.

On je ukazao da su razlozi za to što Zakon o restituciji jedini nije prošao Vladu, a kamoli Skupštinu, maksimalistički zahtevi koje je uvek iskazivao jedan broj ljudi koji je legitimno zainteresovan za rešavanje tog problema, a koje društvo, jednostavno, ne može da iznese.


Đelić je naveo i da je planirano da, u prvoj polovini ove godine, konačno bude usvojen Zakon o restituciji, što je ključna stvar za regulisanje tog pitanja, jer je on "deo jedne normalne pravne tekovine i normalni element svojinskih odnosa u bilo kojoj zemlji".

Sreda 02.02.2011. 16:23
Djelicu , budi ti skroman ponovo na tetkinom kaucu a nama vrati nasu DEDOVINU ! To isto vazi i za Tadica, Dinkica , Tomu i ostale ZUTOCRVENE MAFIJASE , kojima se treba oduzeti imovina jer su je stekli LOPOVLUKOM
Sreda 02.02.2011. 16:51
srbi iz srbije treba da vide koliko se obogatio ovaj coveculjak posto je dosao u srbiju,srbi iz srbije treba da vide koliko su se drugi coveculjci obogatili po dolasku u srbiju. tu je odgovor na mnoga pitanja,zar ne?
Sreda 02.02.2011. 17:36
Ha ha ha, kupio kucu na Senjaku od druga koji je "otkupio" za sitne pare. Naravno da je znao da kupuje kradenu robu i sada nece povracaj u naturi jer drzavu NE KOSTA ali Djelica kosta gubitak u trange frange. Kakva novcana naknada gulanferi mi hocemo povracaj IMOVINE a vi sebi zidajte, siroko vam polje.Kakve bre finansije MARS NAPOLJE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online