Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.03.2011.
14:31 >> 14:44h
Fonet A

"Evropa nema alternativu zbog standarda građana"

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković otvorio je danas trodnevni biznis forum na Kopaoniku, ističući da je ovo godina u kojoj, posle 20 godina čekanja, Srbija konačno ima šansu da postane kandidat za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i poželeo da sledeće godine na ovom skupu glavna tema budu pregovori sa EU.

Mirko Cvetković otvorio ekonomski forum na Kopaoniku

"Članstvo u EU nije nešto što bilo kojoj zemlji pripada zbog geografskog položaja ili istorijskih zasluga, već ta privilegija mora da se zaradi i zato ova Vlada ima odgovornost i obavezu da iskoristi ovu, možda poslednju šansu da uskočimo u taj voz“, istakao je Cvetković.

Cvetković je naglasio da je visoki standard života u zemljama EU jedan od ključnih razloga što Evropa nema alternativu ni za ovu Vladu, ni za ovu zemlju i dodao da je zato odgovoran da odlučno sprovodi reformski proces, koji je kao svoj osnovni cilj zacrtala ova provevropska koalicija.

"Za taj posao nam nesporno treba nova energija, entuzijazam i jedinstvo na kojima ću insistirati kod svih svojih ministara, i siguran sam da ćemo ostvariti uspeh u kratkom roku koji je pred nama", istakao je premijer.

Šoškić: Privredni rast daleko od onog 1989.

 

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da Srbija mora da se pozicionira kao atraktivna investiciona destinacija kako bi privukla strane ulagače.

On je istakao da Srbija treba da stekne takav položaj da kada investitori pogledaju region jugoistočne Evrope prirodno pomisle na našu zemlju kao odličnu destinaciju za investiranje.

On je ukazao da je Srbija još uvek ima skroman privredni rast koji je daleko od onoga iz 1989. godine i da je jedan od velikih problema visoka stopa nezaposlenosti od bezmalo 20 procenata.

Prema njegovim rečima, prioriteti Vlade u 2011. godini su povećanje životnog standarda stanovništva na realnim osnovama, zaustavljanje rasta nezaposlenosti, ubrzan rast privredne aktivnosti, stabilnost cena i podrška razvoju realnog sektora, posebno poljoprivrede i izvozno- orijentisane privrede.

Cvetković je ocenio da je Srbija prošla kroz krizni period, i da privredna aktivnost u tom periodu nije značajno smanjena. On očekuje da će već u prvoj polovini ove godine biti dostignut nivo pre krize, ali ističe i da smo "suočeni sa ozbiljnim smanjenjem zaposlenosti i životnog standarda".

Ocenjujući da su u proteklom periodu sačuvani veliki privredni sistemi i banke od propadanja u periodu krize, Cvetković je rekao da se fokus sada mora prebaciti na strateške sektore koji će predstavljati generatore razvoja izvoza u postkriznom periodu.


"To je i jedan od ciljeva predviđenih Novim modelom ekonomskog rasta u okviru koncepta razvoja Srbije 2020, koji je pripremljen od strane vodećih srpskih ekonomista, a kojim Vlada namerava da se rukovodi prilikom utvrđivanja ekonomske politike“, naglasio je Cvetković.

Cvetković je rekao i da treba nastaviti saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom "jer njegovo prisustvo i dalje doprinosi većem stepenu sigurnosti i predvidljivosti za sve učesnike na tržištu".

Na biznis forumu na Kopaoniku koji se ove godine održava pod radnim nazivom "Održive reforme za održiv razvoj" okupilo se oko 450 učesnika, od predstavnika države, privrede, ambasadora do ekonomista.

Učesnicima su se obratili i guverner Narodne banke Srbije, lider G17 plus Mlađan Dinkić, dok je ministarka finansija Diana Dragutinović, iz porodičnih razloga otkazala učešće.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online