Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.05.2011.
06:12
Press A

Nemci uložili u Srbiju milijardu evra

Nemački ministar za ekonomski razvoj i saradnju Dirk Nibel poručio je da će Nemačka nastaviti da ulaže u privredu Srbije, u koju je do sada uložila skoro milijardu evra, kao i da će pružiti svu neophodnu podršku našoj zemlji kako bi što brže postala članica EU.

Dirk Nibel
 

U intervjuu za beogradski “Pres“, Nibel ističe da je Nemačka značajan partner Srbije i da je dosta ulagala u srpsku privredu. On dodaje i da je najveći problem sa kojim se suočavaju nemački investitori u Srbiji glomazna birokratija.


Koliko je novca Nemačka uložila u Srbiju od 2000. godine?

- Ako u taj iznos uključimo i sredstva koja su odobrena za ovu godinu, dostići ćemo nivo od oko milijardu evra.


Koje su oblasti najinteresantnije za ulaganje u Srbiji?

- Nemačka u okviru razvojne saradnje pruža najveću podršku Srbiji u oblasti državne uprave, pravne reforme i infrastrukture i snabdevanja. To se pre svega odnosi na poboljšanje uslova koji će omogućiti brži i uspešniji proces pristupanja Srbije EU. Važnu ulogu na tom putu igra i sama srpska vlada koja mora da odredi svoje domaće zadatke, kako se to kaže. Treba da ispuni pravni okvir i sve ostale uslove, a najvažniji su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanje građanskih i ljudskih prava i stvaranje ekonomskih okvira za investicije.


Gde su najčešće investirale nemačke kompanije i šta ih sprečava da još više ulažu?

- Nisam veliki ekspert za Srbiju jer sam tu tek nekoliko sati. U Srbiju dolazim prvi put. Ali na osnovu razgovora koje sam vodio sa predstavnicima privrede i na osnovu iskustava koje nemačko ministarstvo ima odranije, mogu da vam kažem da je najveći problem za investitore glomazna birokratija. Sigurno je da bi manje birokratije dovelo do boljih i bržih rezultata. Inače, najveći deo investicija iz Nemačke odnosi se na oblasti saobraćaja, infrastrukture, auto-industrije i energetike.


Koliko je Srbiji važna pomoć Nemačke?

- Nemačka pruža veliku podršku Srbiji u procesu tranzicije da bi što brže i što uspešnije došla do statusa kandidata za članstvo u EU.


Nemačka otvara tržište rada za stručnjake iz Istočne Evrope. Da li se to odnosi i na Srbe?

- Još od sedamdesetih godina prošlog veka ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije dolaze u Nemačku i rade, i mnogi su se pokazali kao izuzetni stručnjaci. Mislim da bi ipak bilo mnogo važnije da visokoobrazovani radnici pomognu ovde u Srbiji i tako doprinesu privrednom razvoju svoje zemlje.

Razgovor sa Cvetkovićem

Nibel je juče razgovarao sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, a na konferenciji za novinare rekao je da je Srbija za Nemačku najvažniji partner u jugoistočnoj Evropi.

On je kazao da je sa predsednikom Vlade Srbije razgovarao o preduslovima za pristup EU, ocenivši da je neophodna aktivna saradnja Srbije u ispunjavanju kopenhaških uslova.

- Sada je trenutak da se poboljšanja brzo sprovedu da bi se stvorili uslovi za dobijanje statusa kandidata - istakao je Nibel.

POVEZANE VESTI

EKONOMIJA Usluge PKS na klik
Petak 06.05.2011. 08:29
Da nastavicete sa pruzanjem ekonomske pomoci Srbiji samo da i mi nastavimo sa procesom "denacifikacije" i suocavanjem sa "zlocinackom prosloscu".Jos ako budemo poceli decu po osnovnim i srednjim skolama da ucimo kako je NATO bombardovanje bilo neophodno u nasem interesu i da tu nema niceg loseg i da je NATO zapravo nas prijatelj jos i ako onako pride budemo priznali Kosovo i Metohiju ima da nam saljete milijarde i milijarde evra.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online