Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 11.07.2011.
04:39
Beta A

Ako SAD ne povećaju kreditni limit, svet će propasti

Nova generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard rekla je da bi mogle da se očekuju "neprijatne posledice" za američku i globalnu ekonomiju ukoliko SAD ne povećaju svoj kreditni limit.

Zabrinuta za planetu: Kristin Lagard
 


Lagard, prva žena na čelu MMF-a, rekla je u intervjuu za televiziju ABC da će, ako SAD ne povećaju svoj kreditni limit to izazvati rast kamata i pad tržišta akcijama, što će sve ugroziti važni cilj MMF-a, a to je očuvanje svetske ekonomije.


Američki kreditni limit je 14,3 hiljade milijardi dolara, a zvaničnici administracije predsednika Baraka Obame rekli su da će sa tim limitom SAD biti u stanju da ispunjavaju svoje obaveze samo do 2. avgusta, kao i da je potrebno da se predloži novi plan za dalje.


"Ako se nastavi (nakon toga) sa neispunjavanjem obaveza, to će, naravno, dovesti do skoka kamatnih stopa, tržište akcija će biti strašno pogođeno i nastupiće zaista neprijatne posledice, ne samo za SAD, već za celu globalnu ekonomiju, jer su SAD veliki igrač i od velike važnosti za druge zemlje", ocenila je Lagard.


Obama i kongresni lideri nameravaju da se sastanu večeras u Beloj kući kako bi nastavili pregovore o maksimalnom zaduživanju.

Predsednik Predstavničkog doma DŽon Bener rekao je juče da bi cilj razgovora trebalo da bude smanjivanje deficita za oko dve hiljade milijardi za 10 godina, što je upola od onoga što je prošle nedelje predložio Obama.


Republikanci insistiraju na strožim merama štednje kao uslov da glasaju za povećanje limita za zaduživanje. Obama i demokrate iz Kongresa insistiraju na povećanju poreza.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.07.2011. 08:16
Ma naravno...svi ćemo propasti, pravi sudnji dan..Spasi nas Ameriko, ne možemo živjeti bez vašeg prokletog i krvavog dolara... 'Svijet će propasti'..koje gluposti. Neće svijet propasti, nego će propasti vaše debele nepokretne guzice koje vozite u autima od 6 tona i koji troše 100l/km i zbog kojih koljete djecu da bi došli do nafte. Prokleta bila vaša pohlepa i nakaznost. Pitam se da li ste tako nakazni došli na ovaj svijet, ili ste to razvijali s odrastanjem. Nećete vi dugo; sami ćete se uništiti.
Ponedeljak 11.07.2011. 09:45
Finansirali ratove štampanjen dolara bez pokrića u robnoj proizvodnji sigurni da Kina neće dozvoliti urušavanje dolara jer ima ogromne iznose u Federalnim obveznicama. Ali mandarini lepo pre dve nedelje počeli na berzi u Hong Kong po prvi put da trguju u JUAN i obrnuli milijarde. Time su Kinezi diskretno poručili Amerikancima kao Nemci onomad Grcima - prodajte ostrva pa pokrijte rupu koju ste iskopali. Još će okriviti Kineze da su makli Štros Kana da javno pukne balon kada se baba zabezekne pred ambisom. Sledi rasformiranje režima na Tajvanu i javno suđenje izdajnicima, brzo kratko i jasno. Tajvan je Kina.
Ponedeljak 11.07.2011. 07:43
Америка није створила човечанство па га она не може ни уништити.Финансијски ће бири погођене само оне земље које много зависе од Америке.Ова скорашња криза је показала да поједине земње нису уопште осетиле кризу(Кина,Индија,Турска,Бразил).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online