Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 21.07.2011.
16:54
Beta, Vestionline A

Kosmet protiv Srbije - politički ili ekonomski embargo?

Takozvana privremena vlada Kosmeta odlučila je da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, kao odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine što onemogućava izvoz iz srpske južne pokrajine u Srbiju. Kako institucija uvoza i izvoza u okviru iste države u suštini ne postoji, postavlja se pitanje da li je odluka iz Prištine zaista ekonomska ili je u suštini politička?

Kad je embargo - uvek neko profitira - i to obično oni koji rade ispod žita...
 

Činjenica je da bi preduzetnici sa Kosmeta, bez obzira na nacionalnost, da imaju bolje opcije i jeftiniju robu, istu nabavljali negde drugde, a ne u svojoj Srbiji, ali kako u otadžbini dobijaju najbolje uslove, čista ekonomska logika (čitaj: profit) nalaže nastavak saradnje sa Beogradom.


Međutim, ako se ovakav potez povuče tokom pregovora Prištine i Beograda, kada je Beograd već učinio neke ustupke Prištini, pa je sad Priština na redu da malo popusti, e onda se već postavlja pitanje da li je odluka takozvane privremene vlade Kosmeta zaista ekonomska, ili je reč o još jednom pokušaju vršenja pritiska na Beograd, na Srbe sa severa Kosmeta i ugrožavanja njihovih osnovnih ljudskih prava, što Šiptari rade već duže od decenije?


Evo kako novi sukob Kosmeta i Srbije vide dve strane.


Šiptari: Embargo neće uticati na Kosmet

Odluka o bojkotu robe iz Srbije je nametnuta Kosovu zbog dugogodišnje blokade kosovskog izvoza u Srbiju i ona se neće negativno odraziti na kosovsko tržište, ocenio je u četvrtak predsednik Privredne komore Kosova Safet Grđaljiju.


"Embargo na uvoz iz Srbije je rezultat embarga koji je ona uspostavila prema uvozu kosovskih roba. Ne verujem da će se ova odluka odraziti na dijalog između dve strane. Naprotiv, nekada je potrebno da načinite ekonomski pritisak da bi postigli politički progres", izjavio je Grđaljiju novinarima.


Predsednik Privredne komore Kosova je ocenio da ne očekuje da embargo izazove poremećaje na kosovskom tržištu.


"Naši trgovinski odnosi sa drugima su toliko napredovali da neće biti problem obezbediti robu istog kvaliteta i čak po povoljnijim cenama", rekao je on.


Srbi: Embargo će uticati na Kosmet

Sa druge strane, načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić ocenio je da blokada uvoza robe iz Srbije koju je uvela Vlada Kosova neće uticati na snabdevenost srpskih radnji u Kosovskom pomoravlju, već će posledice pre svega osetiti veliki albanski dobavljači i distributeri.


"Treba sačekati da se vidi šta embargo, koji je donet kao odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine, u stvari znači i kako će se primenjivati, ali da sigurno njime neće biti u prvom redu pogođeni Srbi iz Kosovskog pomoravlja".


"Srpski trgovci, a i potrošači, nisu direktno ugroženi, jer niko od njih nije ni do sada bio u mogućnosti da nabavlja robu direktno iz Srbije, već svi robu nabavljaju preko velikih dobavljača i distributera, Albanaca iz Gnjilana i okolnih mesta, tako da će i rešavanje eventualnih problema sa embargom na robu iz Srbije ići na toj relaciji", istakao je Nikolić, rekavši da veruje da će se "kao i do sada, naći rešenje za sve".


Vlada Kosova u sredu je uvela zabranu na uvoz robe iz Srbije uz obrazloženje da ni Beograd ne priznaje pečate kosovske carine što blokira uvoz robe sa Kosova.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.07.2011. 17:51
Lepo Nikolić kaže, srpska roba više neće iz Srbije za Gnjilane iz Bujanovca, nego će šofer malo duže voziti pa ulaziti iz Makedonije na Kosmet sa makedonskim papirima. Sada će makedonski carinici da se osevape. Ima svi sa grčke i bugarske granice da traže premeštaj.
Četvrtak 21.07.2011. 21:43
Албанска нелегална власт све ради са темљним договором са ментором а то је САД. Ништа није случајно. Бифши амерички предсједник Клинтон је на челу агенције коју лобирају Албанци...
Petak 22.07.2011. 01:32
Kosmet protiv Srbije - politički ili ekonomski embargo? Рат бре,пи..е властодржачке.Пи....ине једне.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online