Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.08.2011.
14:34
Beta A

Dogovor za spas “Nibens grupe“

Predstavnici banaka, Vlade Srbije i “Nibens grupe“ dogovorili su plan restrukturiranja pet putarskih preduzeća iz te grupacije, izjavio je predstavnik “Nibens grupe“ koji koordinira rad putarskih preduzeća Milutin Gašević.

Gašević je kazao novinarima u Nišu da je plan restukturiranja, kojim će se izbeći likvidacija preduzeća i omogućiti ukidanje blokade računa firmi, dogovoren na jučerašnjem sastanku u Agenciji za privatizaciju.

Firme u okviru "Nibens grupe" idu u restrukturiranje

"Preduzeća idu u restruktuiranje, neće ići u likvidaciju. Dogvoreno je da se naprave programi restruktuiranja i kako se koji program bude završavao da se predaje sudu u Beogradu, a da sud donese odmah meru zabrane blokade računa i da preduzeća počnu normalno da rade", rekao je Gašević novinarima u PZP Niš.

On je objasnio da će nakon što svih pet putarskih preduzeća donese programe restrukuiranja, sud doneti odluku o stečaju uz unapred pripremljen program restruktuiranja.

"Programi će biti odmah prihvataćeni, preduzeća će nastaviti da rade normalno, bez blokade računa, a programom je predviđeno tačno kada se vraćaju dugovanja", kazao je on dodajući da su banke, najveći poverioci Nibensa, predložile menadžment koji će rukovoditi svim preduzećima.

Gašević je na sastanku sa predstavnicima sindikata Preduzeća za puteve "Niš" rekao da je od ministra za infrastrukturu Srbije Milutina Mrkonjića dobio uveravanja da će danas putarima biti ispalaćene dve zaostale zarade.

Gašević je kazao i da “Nibens grupacija“ duguje oko 180 miliona evra, kao i da ima ugovorene poslove za 60 miliona evra.

Predstavnici sindikata PZP "Niš" su kazali da danas neće organizovati protestnu šetnju do AIK banke u Nišu jer je ta banka "pokazala dobru volju da pomogne zaposlenima".

U okviru Nibens grupe posluju i preduzeća za puteve "Beograd", "Kragujevac" i "Vranje", kao i "Bačkaput" iz Novog Sada.

“Zaostale zarade nisu problem“

Član Uprave AIK Banke Ljubiša Jovanović izjavio je danas da isplata zarade zaposlenih u “Nibens grupi“ ne bi trebalo da budu problem jer mogu da se izmire iz potraživanja koje imaju prema investitorima.

AIK banka poručuje da plate ne predstavljaju problem

"Ako investotori imaju problem da obezbede likvidna sredstva, e tu su onda banke da investitorima obezbede kredit", rekao je Jovanović.

Predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije, koji predstavljaju radnike u pet putarskih preduzeća “Nibens grupe“, napustili su sinoć sastanak o planu restrukturiranja te firme i najavili da će 9. avugusta blokirati radove na Koridoru 10, ako radnici danas ne dobiju plate, koje ne primaju od marta.

Računi blokirani zbog dugova

Računi 12 preduzeća iz grupe “Nibens“ su blokirani zbog duga bankama, dobavljačima i državi koji ukupno iznosi oko 180 miliona evra, od čega su potraživanja banaka oko 130 miliona evra. Najveći poverilac je AIK banka.

"Nibens" u velikim problemima

Preduzeća iz grupe “Nibens“ imaju više od 5.000 zapošenih, a pet putarskih preduzeća iz te grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju.

Pored putarskih preduzeća deo grupe su i Partizanski put, Signalizacija put, Kamen Nibens, "Straževica", ZGOP, i Budućnost, dok je ugovoro o privatizaciji Fabrike maziva (FAM) iz Kruševca raskinut.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković i sedam rukovodilaca preduzeća te grupacije uhapšeni su u maju pod sumnjom da su oštetili kruševačku fabriku maziva FAM za 32 miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online