Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.12.2011.
12:04
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbiji preti sudbina Grčke

Grčki scenario za Srbiju veoma je izgledan, štaviše ako ćemo pošteno, Vlada je već pogazila propise o fiskalnoj odgovornosti i prešla prag javnog duga koji je premašio 14,7 milijardi evra, što je i objavila Narodna banka Srbije. Kad upozorenje dođe s takvog mesta onda je jasno da su crvene lampice upaljene.

U PANICI: Premijer i ministri Vlade Srbije
 

- Ukoliko se nastavi sadašnja ekonomska politika, sve što se događa u Grčkoj preti da se ponovi i u Srbiji - smatra guverner Dejan Šoškić.


Prema njegovim rečima, neophodno je obratiti pažnju na dešavanja u Grčkoj jer razlog zbog kojeg se situacija u toj zemlji sada dodatno komplikuje jeste ono što i Srbija ima kao problem, a to je činjenica da neće ostvariti privredni rast koji je donedavno bio očekivan. To automatski povećava udeo državnog duga i budžetskog deficita prema bruto društvenom proizvodu (BDP).


Vlada Srbije donela je nedavno zakon kojim je predviđeno da javni dug ne sme da pređe 45 odsto BDP-a, a on je već sada 46,5 odsto. Srbija srlja u propast, pa je legitimno pitanje - šta ako Srbija bankrotira?


Bankrot, jednostavno rečeno, znači da država više nije više u stanju da plaća svoje obaveze, pre svega dugove. Bankrotstvo je poslednja faza ekonomske krize, kada ugrožena zemlja više ne može čak ni da pozajmi u inostranstvu nove kredite čak i ako je spremna da plaća ekstravisoke kamate.
 

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je upozorio javnost da će se budžet Srbije za 2012. godinu, umesto planiranih milijardu, suočiti s neodrživim deficitom od 1,75 milijardi evra. On je ukazao na neophodnost štednje kako bi se izbegla potencijalno razarajuća finansijska kriza.

- Ovakav deficit nije održiv i da bi on generisao javni dug koji bi rastao i naredne dve do tri godine, što bi, potencijalno, dovelo do finansijskog kolapsa - upozorava Petrović.
Ekonomista Vladimir Vučković kaže da je problem što svi pokazatelji slute da će Srbija morati i dalje da se zadužuje.

- U vremenu finansijske krize teško da možemo da računamo da će mnogo toga stići od privatizacije. Samo deo državnih rashoda i sledeće godine će biti otplata dugova. Na kamate ćemo u 2012. morati da damo 60 milijardi dinara, a glavnice oko 350 milijardi. Finansiranje javnog duga naredne godine će biti još jedan od glavnih izazova - navodi Vučković.

Smatra se da kada kamate na državne hartije dostignu sedam odsto, taj dug više nije održiv. To je trenutno primer Grčke i Italije. Kad je o nama reč, mi smo prve obveznice države prodali po kamati od 7,25 odsto i tu je već sve bilo jasno, pa je bankrot Srbije samo pitanje vremena.

PRIZNAO KATASTROFU: Guverner NBS Dejan Šoškić

Država u bankrotu objavljuje da ne može više da isplaćuje penzije i plate javnom i državnom sektoru, javne usluge postaju mnogo lošije i istorija kazuje da su socijalni nemiri neminovni. Od akutnih posledica izgledan je ogroman rast nezaposlenosti i radikalno smanjenje kupovne moći naroda.


- Ukoliko želimo istinski da spasimo Srbiju i građane od dalje propasti potrebno je da se u državi odmah proglasi bankrot. To bi otvorilo prostor hitnoj reformi javnih sistema, a u prvom redu smanjivanje državnih troškova za 20 odsto. Takođe, troškove države trebalo bi ograničiti na 25 odsto BDP-a, a plate državnih službenika i državnim preduzećima treba ograničiti tako da najveća plata može da bude dva puta veća od prosečne plate privrede - kaže ekonomista Branko Dragaš.


Vlade po poravilu u očajanju refleksno postupaju, te pribegavaju štampanju novca bez pokrića. To je udarac i za banke, jer građani u panici povlače štednju, što neminovno vodi do sloma čak i najzdravijeg sistema.


Bankrot, istini za volju, ne znači i kraj države, mada to nije moguće bez trajnih posledica koje ostavljaju brojna nerešena pitanja. Tako, primera radi, i dan danas važi dilema "da li je SFRJ propala zato što je bankrotirala ili je bankrotirala zato što je propala".

Prvi bankrot 1980. godine

 

Prvi bankrot SFRJ iskusila je 1980. godine, da bi ona dostigla vrhunac tri godine kasnije. Tada, u vreme premijerke Milke Planinc, vlada je donosila propise diktirane prinudom bankrota, a u državama nastalim iz bivše Jugoslavije, posebno u SRJ, ali i BiH i Makedoniji, bankrotstva su kulminirala početkom devedesetih godina. U SRJ je 1992. godine, u vreme ratnog okruženja i ekonomske blokade zemlje sankcijama UN, zabeležena inflacija 19.810,2 odsto i to je bio "svetski rekord" posle Drugog svetskog rata!


Dežer hvalio Srbiju

 

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da je Srbija u poslednjem trenutku izbegla "grčki scenario", jer je na vreme zatražila pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i makroekonomiju uskladila tako da se javni dug ne povećava.


- Srbija je vrlo brzo pozvala MMF kako bi uzela kredit i uskladila je makroekonimiju tako da njen javni dug ne eskalira, to su preventivne mere koje je Srbija preduzela i izbegla je situaciju koja se desila Grčkoj - rekao je Dežer.


Dva kraha Nemačke

 

Čak i Nemačka, čija privreda je već decenijama pojam uzorne i uspešne ekonomije, doživela je 1923. i 1945. godine, neposredno nakon Drugog svetskog rata, potpuni finansijski krah. Bankroti nisu, kako je zapisao nemački ekonomski analitičar Kristijan Nef, samo naučni pojam već, kao što se to jasno dalo uočiti u slučaju Argentine, a 1998. godine i Rusije, vrlo realna finansijska kategorija.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.12.2011. 20:56
Uzimanje kredita za isplatu penzija i plata u javnom sektoru i nije neka pamet. Meni samo nije jasno, ako covek ima malu platu ili penziju ponasa se racionalno i stedi, pa valjda tako treba i drzava da stedi, i vlada da da prva, svoj licni primer smanjenjem svojih plata. Ali nijedna to do sada nije uradila a meni idu da pricaju o stednji i patriotizmu. Mislim da je to cinizan najgore vrste. Jer u sustini oni su se debelo nafatirali i bas njih briga da li ce Srbija bankrotirati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online