Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.01.2012.
10:53
Beta A

Zastava oružje planira izvoz na američko tržište

Menadžment kragujevačke fabrike Zastava oružje najavio je za 2012. godinu prodor na američko tržište isporukom prozvoda iz standardnog programa sportskog i lovačkog oružja kao i novih roba.

Direktor "Zastava oružja" Rade Gromović je rekao agenciji Beta da je kupcima u SAD ponuđen novi proizvodni program, pre svega poluatomatski lovački karabin, prilagođen potrebama tog tržišta.

"Planiramo da isporučujemo i novu malokalibarsku pušku koju smo takođe razvili za američko tržište, koja treba da uđe u serijsku proizvodnju u drugoj polovini naredne godine. Plasiraćemo i pištolje iz familije CZ M 88 kao i stariji modeli pištolja M 57 u novoj varijanti", rekao je Gromović.

Zastava namenila nekoliko modela pušaka i pištolja za američko tržište

Prema njegovim rečima, izvesno je da će ove godine biti veći izvoz Zastava oružja na američko tržište, kao i bogatiji asortiman ponude.

U najavi je za 2012. godinu i zaključivanje ugovora o plasmanu vojnog programa na tržište Bliskog istoka i nastavak realizacije ugovora o transferu tehnologije za Ministarstvo odbrane i industrije Azerbejdžana.

"Planiramo ugovaranje aranžmana u vrednosti između 150 do 200 miliona dinara za nastavak opremanja Vojske Srbije puškama M 21 i podcevnim bacačem granata", rekao je Gromović.

On je izrazio očekivanje da će ti ugovori obezbediti stabilizaciju poslovanje fabrike u narednoj godini, nakon teške 2011. u kojoj je izvoz bio 11 miliona dolara, što je polovičan rezultat u odnosu na 2010. godinu.

"Ulazimo u novu godinu sa više optimizma i planom da izvezemo robu u vrednosti od oko 25 miliona dolara", rekao je Gromović.

Prema njegovim rečima, fabrika sa tradicijom proizvodnje oružja dugom 159 godina ima perspektivu, ali je potrebna i briga države oko ulaganja u njenu modernizaciju.

"U nekim delovima fabrike imamo scene kao iz 19. veka, radi se na starim mašinama, a uprkos tome izrađujemo proizvode visokog kvaliteta, za svetsko tržište", rekao je Gromović.

Programom konsolidacije, koji je sačinjen u fabrici, procenjeno je da su preko potrebna investicije od oko 22 miliona evra u naredne tri godine.

Gromović je ukazao i na važnost rešavanja pitanja statusa fabrike, viška zaposlenih, ali i razmatranje mogućnosti zapošljavanje mladih kadrova.

U kragujevačkoj fabrici oružja je zaposleno 1.945 radnika, a u 2011. godini fabriku je uz socijalni program napustilo oko 200 oružara.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.01.2012. 13:43
blago onom ko veruje u "sarene laze"....da ce se SRBi oporaviti ili obogatiti prodajom oruzja na amero-trzistu.
Utorak 03.01.2012. 13:45
neprijatelju prodavati nesto cime moze pucati na vas nista gluplje nisam cuo DA STE PRODAVALI IRAKU mozda bi drugacije bilo MARSSSS
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online