Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 21.02.2012.
17:40
Beta A

Cvetković: Aranžman sa MMF-om nije ugrožen

Razgovori sa misijom MMF nisu propali i biće nastavljeni posle izbora nove vlade, izjavio je premijer Mirko Cvetković na sednici Odbora za finansije. Devizne rezerve NBS stabilne, kaže guverner Dejan Šoškić.

Premijer Mirko Cvetković i guverner NBS Dejan Šoškić
 

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da nije ugrožen aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom i da će Vlada nastaviti da vodi odgovornu fiskalnu politiku u skladu sa ranijim dogovorom sa tom finansijskom institucijom.

"Razgovori sa tehničkom misijom MMF-a, vođeni od 2. do 9. februara, nisu propali niti su doživeli krah. Postoje određena neslaganja o stavkama u budžetu, a razgovori će biti nastavljeni posle izbora nove vlade ili kad se za to steknu uslovi", rekao je Cvetković na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije.

Guverner: Devizne rezerve NBS stabilne

 

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je ukazao da je za Srbiju važno da nastavi aranžman sa MMF-om, jer to utiče na procenu rizičnosti ulaganja u Srbiji i cenu državnog duga.

 

Šoškić je istakao da su devizne rezerve NBS stabilne i da nije zabrinavajuće što su banke prebacivale novac na račune svojih matičnih banaka u inostranstvu, jer se radi o iznosima koje su one krajem godine prebacile na račun NBS, kako bi poslovale u skladu sa novom regulativom srpske centralne banke. Finansijski sistem u Srbiji je, prema njegovim rečima, stabilan i nema opasnosti da ga mogu destabilizovati rizični krediti.

Na sednici Odbora, koja je sazvana na predlog poslanika Liberalno-demokratske partije Bojana Đurića, raspravljalo se o efektima odlaganja ocene prve revizije stend-baj aranžmana Srbije sa MMF-om do izbora nove vlade i usvajanja rebalansa ovogodišnjeg budžeta. Cvetković je istakao da je rebalans budžeta za 2012. godinu neophodan, ne zbog sporenja sa MMF-om o budžetskim stavkama i planiranim garancijama već, pre svega, zbog toga što se procenjuje da rast bruto domaćeg proizvoda neće biti 1,5 odsto, kako je prvobitno planirano, već, najverovatnije, 0,5 odsto.

Premijer je negirao da je Vlada od poslanika prikrila planirane troškove budžeta u 2012. godini i naveo da se neslaganja sa MMF-om odnose na rashode planirane za dokapitalizaciju Komercijalne banke u iznosu od 100 milioan evra, zatim na ukupnu sumu državnih garancija i troškove u slučaju neplaniranih rizika.

Vlada će, kako je rekao Cvetković, kvartalno ispunjavati dogovor o budžetskom deficitu, do usvajanja rebalansa budžeta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.03.2012. 19:43
ebo vas MMF
Nedelja 11.03.2012. 19:45
gotovi ste idioti.
Nedelja 11.03.2012. 20:11
unistitelji srbije. posebno sluge diktatora provatikanske stranke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online